вівторок, 27 липня 2021 14:20

Українські військові звільнили два населені пункти

Українські військові встановили контроль над Георгіївкою та Лутугиним 27 липня 2014 року. Ці два населені пункти розташовані на 5 км південніше Луганська, і на 7 км західніше Луганського аеропорту.

Бої за них були одними з найжорстокіших."Айдарів" згадують, що по них тоді "працювали" фахівці. Місцевість була практично відкритою і шанси на порятунок були мінімальні, - пише видання peoplesproject.com

Цього дня 24-й окремий штурмовий батальйон "Айдар" втратив 12 бійців:

Алієв Йолчу Афі Огли "Аварець"

Бойко Віталій Васильович

Василаш Ілля Євгенович "Дєд"

Вербовий Михайло Вікторович "Лєший"

Давидчук Олександр Васильович

Квач Орест Арсенович

Коврига Сергій Володимирович "Лялік"

Куліш Іван Володимирович

Личак Микола Анатолійович

Менюк Станіслав Петрович

Римар Ігор Віталійович "Сірко"

Шостак Сергій Олександрович "Шест"

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Було таке, що одну людину хоронили тричі

"Вісім людей загинули одразу. Решта спробували сховатися за довколишніми будівлями, але тут сталася фатальна випадковість. У командир танка заклинив кулемет, він був убитий із великокаліберного рушниці і впав у люк. Що там сталося невідомо, але одразу ж пролунав постріл. Від нього загинуло ще двоє. Вцілілий боєць прибіг до основних сил, взяв "таблетку" УАЗ-452, повернувся і під вогнем вивіз поранених", – згадують у "Айдарі".

Тоді стало зрозуміло, що штабний план взяття Лутугиного не спрацює. Ротні "Айдару" відкоригували його. Вони зайняли південні висоти і, розділившись на дві групи, вдарили по ворогу.

"Як для нас була несподіванкою концентрація сепарів, так для них виявився несподіваним підхід наших штурмовиків із тилу. Засаду ми знищили, що дозволило ввести в бій бронетехніку",- казали тоді в "Айдарі".

Друга група добровольців знищила мінометників і живу силу вздовж південних околиць.

"Терористи тікали, залишивши Лутугине, Успінку, Георгіївку. У нас лишились 36 тіл і 20 полонених. Але це не втішало. Батальйон тоді втратив 12 бійців, включно з командиром роти підполковником Сергієм Ковригою.

"27 липня група розвідки і саперів підірвалася, коли заходили в Лутугине. Привезли 12 убитих. Із них із сімома дружила: "Лялік", "Сірко", "Шест"… Якщо плакати над кожним – дахом поїдеш", - згадує Вікторія Дворецька, боєць батальйону "Айдар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від обстрілів росіян загинули 45 вояків за рік перемир'я - ЗСУ

За кілька тижнів на цьому місці українські військові почнуть бої з регулярними російськими військами. У тяжких боях сили АТО почнуть відступ. А 25 вересня російські бойовики й місцеві найманці розстріляють 40 жителів Георгіївки - за допомогу українській армії. Коли бойовики ввійшли в місто, у них уже були "розстрільні списки". Очевидці розповідали, що місце поховання утрамбовували важкою технікою.

Війна на Донбасі розпочалася із захоплення 12 квітня 2014 року російськими загонами українських міст — Слов'янська, Краматорська і Дружківки, де захопленою у відділках МВС зброєю російські диверсанти озброїли місцевих колаборантів і прийняли до своїх лав. В умовах неспротиву місцевих силових структур України, а іноді й відкритої співпраці, невеликі штурмові загони російських диверсантів в наступні дні взяли під контроль Горлівку та інші міста Донеччини й Луганщини.

13 квітня 2014 року, у відповідь на вторгнення диверсійних загонів, в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції. Перекинуті в район Слов'янська та Краматорська спецпідрозділи СБУ й Збройних сил України прийняли перший бій зранку 13 квітня у Семенівці, передмісті Слов'янська.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові звільнили два населені пункти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути