понеділок, 20 грудня 2021 16:15

У справі MH17 росіяни визнали, що військові з курської бригади були на Донбасі

У справі MH17 росіяни визнали, що військові з курської бригади були на Донбасі
Літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines збили над контрольованим сепаратистами районом Донецької області. Фото: REUTERS

Прокуратура Нідерландів 20 грудня почала оголошувати обвинувачення у справі збитого малайзійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі.

Під час засідання суду захист обвинуваченого визнав, що російські військові з 53-ї зенітно-ракетної бригади у липні 2014 року перебували на окупованій частині Донбасу і воювали проти України, передає видання nu.nl.

Зазначається, підозрюваними у справі є троє росіян та один українець, які воювали на боці Росії.

Це ватажок бойовиків Ігор Гіркін, його "права рука" Сергій Дубинський, його помічник Олег Пулатов і командир гарнізону Леонід Харченко.

Вони привезли ракету "Бук", якою був збитий літак, до України, за версією слідства. Натомість самі підозрювані кажуть, що не мають жодного відношення до катастрофи MH17.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має пряме відношення до збройного конфлікту на сході України — нідерландський прокурор

Жоден з них не з'явився під час судового засідання. Захист обвинуваченого росіянина Олега Пулатова до виголошення вердикту вимагав, щоб до справи були долучені покази свідка S45. Цей свідок входив до складу 53-ї зенітно-ракетної бригади Збройних сил Росії, яка перебувала на Донбасі у липні 2014 року.

Раніше свідок S45 заявляв, що "Бук" нібито не міг збити Boeing, однак відмовився від своїх показів. Суд постановив, що прокуратура не мала права включати ці покази до матеріалів справ, і відмовив адвокатам.

У прокуратурі запевняють, що на підозрюваних чекає справедливий суд.

Суд ухвалить рішення у справі не раніше другої половини 2022 року.

17 липня 2014 року літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, збили над контрольованим сепаратистами районом Донецької області. Всі 298 людей, які перебували на борту літака, загинули.

У травня 2018-го спільна розслідувальна група (JIT) презентувала проміжні результати своєї роботи. Слідчі встановили, що ЗРК "Бук", з якого збили Boeing, належить до 53-ї зенітно-ракетної бригади російських ЗС, яка дислокується в Курську.

Зараз ви читаєте новину «У справі MH17 росіяни визнали, що військові з курської бригади були на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути