середа, 07 грудня 2016 10:47

У Росії з 2014-го зростає смертність. Приховують втрати на війні - активістка

У Росії з 2014-го зростає смертність. Приховують втрати на війні - активістка
Тетяна Колесова

Громадська активістка Тетяна Колесова зауважила аномальну смертність від зовнішніх причин, зафіксовану з весни 2014 року в трьох російських регіонах.

Вона підозрює, що за цими цифрами ховаються бойові втрати на Донбасі і Сирії, пише "Крим.Реалії".

"При реєстрації смертності від зовнішніх причин вказують чотири основні причини: вбивства, самогубства, аварії і випадкові отруєння алкоголем. Їх вказують в оперативних даних, але я звернула увагу, що, коли ці причини враховані, залишається ще приблизно така ж кількість смертей - і ця цифра зростає. З року в рік з одних і тих же причин помирає приблизно однакова кількість людей. З невеликими коливаннями. Десь буває перекіс у бік аварій, десь у бік алкоголізму, але цифри стабільні. Що ж тоді зростає? Я стала вникати, витратила на це дуже багато часу, ознайомилася не лише з оперативними даними, а й з підсумковими звітами, з великою кількістю джерел, статей, підручників. Виявила, що у нас за останній період, трохи менший за три роки, з травня 2014-го стали реєструвати дивні або аномальні цифри смертності. Виходить, що смертей унаслідок вбивств, самогубств, аварій і випадкових отруєнь алкоголем залишається стільки ж, а ось цей туманний залишок збільшується. Спостерігають цей процес у трьох регіонах - Воронезькій та Нижньогородській областях і Красноярському краї. На те, щоб з'ясувати це, пішла сила-силенна часу. На мій запит Федеральна служба державної статистики прислала мені архівні документи - звіти за минулі роки", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський офіцер відверто розповів про "довбане ДНР"

У Красноярському краї це явище почалося в травні 2014 року, у Воронезькій і Нижньогородській областях - в березні 2015-го.

"Якщо порівнювати з 2013 роком, то на кожен із цих регіонів з 2014-2015 років припадає понад 2 тисячі, а всього 6312 - "зайвих" смертей. Ми бачимо з місяця у місяць повторювані цифри - плюс 100, 200, 300, 150 смертей в кожному з трьох регіонів. Розуміємо, що це не випадково. Моя основна гіпотеза, що всі ці люди загинули не в цих регіонах. А виникнення аномальної смертності в травні 2014 року пов'язую з тим, що значна кількість росіян бере участь у бойових діях на території інших країн: це Україна і Сирія", - підсумувала активістка.

За минулі п'ять днів у зоні АТО зафіксували 14 випадків дезертирства російських військових.

Зараз ви читаєте новину «У Росії з 2014-го зростає смертність. Приховують втрати на війні - активістка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути