понеділок, 09 січня 2023 06:22

Спецтема: Війна Росії проти України

У фейкову операцію "відплати" РФ у Краматорську не повірили навіть пропагандисти – ISW

У фейкову операцію "відплати" РФ у Краматорську не повірили навіть пропагандисти – ISW
Міноборони РФ розкритикували за фейкову "операцію відплати" у Краматорську. Фото: t.me/pavlokyrylenko_donoda

Фейкова операція "відплати" російського міністерства оборони у Краматорську посилила шквал критики у бік російського військового командування.

У неї не повірили навіть прокремлівські пропагандисти, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"У Росії піддали критиці міноборони РФ за те, що 8 січня воно поширило фейкову заяву про так звану операцію відплати проти українських військ у Краматорську нібито у відповідь на удар по Макіївці, внаслідок якого загинуло до 400 мобілізованих солдатів. Відомство помилково заявило, що російська армія вдарила по кількох пунктах тимчасової дислокації ЗСУ в місті, унаслідок чого нібито загинули понад 600 українських військовослужбовців", – ідеться у щоденному звіті ISW.

Журналісти побували на місці удару в Донецькій області та заявили, що він припав на порожню школу. Декілька так званих російських блогерів і військових кореспондентів негативно відреагували на заяву МО РФ, вказавши, що відомство часто пред'являє фейкові заяви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися подробиці феєричного розгрому в Макіївці

"Пропагандисти розкритикували російське військове керівництво за те, що воно сфабрикувало історію, щоб "помститися" за удар по Макіївці, замість того, щоб покласти на себе відповідальність за втрати. Застосування схеми подання скарг та відплати до багатьох своїх операцій створило негативний зворотний зв'язок із видатними представниками провоєнного російського інформаційного простору", – зазначають аналітики.

На початку масованої кампанії ударів по критично важливій інфраструктурі України в жовтні 2022-го МО Росії використало аналогічне формулювання "відплати" за удари по мосту через Керченську протоку та іншу російську інфраструктуру.

Міноборони РФ частково використало це формулювання, щоб пом'якшити вимоги з боку провоєнної спільноти "помститися" за дії України, але спровокувало безліч відповідей від "військових блогерів" з описом інших випадків, за які відомство має однаково "помститися".

Таким чином, у РФ створили петлю негативного зворотного зв'язку, в якому Росія намагається реагувати на успіхи українських наступальних дій.

Реакція на удар по Макіївці вкотре відкрила можливість для рішучої критики російського військового керівництва щодо ведення війни.

У перші хвилини 2023 року у базу РФ в окупованій Макіївці прилетіли "подарунки" від ЗСУ. Українські воїни завдали потужного удару з HIMARS по окупантах, які перебували у будівлі училища №19. Ліквідованих рахували сотнями. Знищено також практично всю військову техніку, що стояла впритул до будівлі без найменшої ознаки маскування. Але в міноборони РФ заявили лише про 63 загиблих своїх військових. Згодом кількість офіційно підтверджених "двохсотих" зросла до 89.

В РФ заявили, що окупанти самі винні, що ЗСУ вирахували їх, адже користувалися мобільними телефонами, попри заборону.

Зараз ви читаєте новину «У фейкову операцію "відплати" РФ у Краматорську не повірили навіть пропагандисти – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути