вівторок, 04 січня 2022 16:16

У Чехії на 21 рік кинули за ґрати найманця, який воював на боці ДНР

У Чехії на 21 рік кинули за ґрати найманця, який воював на боці ДНР
Громадянина Чехії Мартіна Сукупа, який воював на Донбасі на боці бойовиків, відправили на 21 рік за ґрати. Фото: facebook.com/Yevhen Perebyinis

Громадянина Чехії 44-річного Мартіна Сукупа, який воював на сході України на боці проросійських бойовиків і так і не повернувся на батьківщину, засудили до 21 року в'язниці.

Таке рішення виніс міський суд Праги 4 січня, повідомив у Facebook посол України у Чехії Євген Перебийніс.

"Кваліфікація вже традиційна для подібних справ у Чехії - скоєння терористичного акту у складі організованого терористичного угруповання ДНР з метою підриву територіальної цілісності і суверенітету України. Сподіваюся, що з огляду на неспростовні докази, а також, що суддя присудив на рік більше, ніж вимагав прокурор, перегляду у бік зменшення не відбудеться", - зазначив Євген Перебийніс.

Вирок поки що заочний, бо Сукуп все ще переховується на окупованих Росією територіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд Сербії вперше виніс вирок за організацію участі у війні на Донбасі

Представниця суду Сільвія Слепічкова зазначила, що присутність Сукупа на Донбасі підтверджують численні покази свідків, його активність у соцмережах та публікації в українських ЗМІ, пише чеське видання Novinky.

Як обтяжуючу обставину врахували те, що Сукуп є колишнім військовим чеської армії та скористався своїми командирськими навичками на Донбасі, його участь була серйознішою, ніж обвинувачуваних у більшості аналогічних справ.

Адвокат Сукупа заявила про подання апеляції одразу після оголошення вироку. Вона заявила, що пости у соцмережах та публікації у ЗМІ не є достатніми доказами його активної участі у бойових діях, хай навіть він перебував у цей час на контрольованій бойовиками території.

Сукуп з 2014 року прибув у Донецьк і брав участь у бойових діях на боці бойовиків, у тому числі за Краматорськ і Горлівку, під Іловайськом і Дебальцевим.

Щонайменш до 2018 року він був задіяний у танкових підрозділах, у тому числі очолював танкову роту, а згодом - артилерійську батарею.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії на 21 рік кинули за ґрати найманця, який воював на боці ДНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути