понеділок, 15 листопада 2021 16:32

ТСК: У загибелі під Іловайськом винна попередня влада

ТСК: У загибелі під Іловайськом винна попередня влада
Попередня влада не ввела воєнний стан, сказала голова ТСК. Фото: Укрінформ

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради вважає, що основною причиною, яка призвела до Іловайської трагедії, є неналежна організація оборони країни.

Про це у понеділок на брифінгу заявила голова ТСК, заступниця Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, депутатка від "Слуга народу" Мар'яна Безугла, пише "Укрінформ".

"ТСК вважає, що основними причинами, які призвели до Іловайської трагедії, є неналежна організація оборони країни, як системи політичних, економічних, соціальних, військових, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії", - сказала Безугла.

Зі слів депутатки, події в Іловайську "стали фоном" зустрічі президентів України та РФ у серпні 2014 року в Мінську. І значною мірою визначили підписання 5 вересня 2014 року Мінських домовленостей, які неоднозначно сприймаються українцями.

"А також прийняття 16 вересня того ж року не менш спірного Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", - сказала Безугла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти гатили на Донбасі з забороненого озброєння

Депутатка перерахувала чинники, які, зумовили події під Іловайськом, зокрема:

не введення воєнного стану, що призвело до дезорганізації управління військовими діями;

помилкові кадрові рішення і дії політично-військового керівництва;

невжиття політичним і військовим керівництвом вичерпних заходів для деблокування Іловайського угруповання та організації коридору для виведення українських військ з оточення, результатом яких стала втрата сотень людських життів.

У висновках члени ТСК також наголосили, що колишнє керівництво Міністерства оборони і Генерального штабу ЗСУ системно протидіяли і блокували роботу попередньої комісії ВР з цього питання.

Безугла заявила, що ТСК продовжить роботу, після чого оприлюднять усі висновки.

У ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил РФ на територію України. Російська армія складалася із дев'яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), 60 гармат, 45 мінометів і 5 протитанкових ракетних комплексів.

У наступні дні батальйони "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", "Донбас" і сили сектору "Б" потрапили в оточення.

Президент країни-агресора Володимир Путін, граючи роль миротворця, 29 серпня запропонував відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення.

Однак у районі Іловайська українських воїнів, які склали зброю, обстріляли. Ворог вчинив вбивство 366 військових, 429 отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 потрапили у полон.

У квітні цього року Україна направила матеріали про воєнні злочини Росії до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Зараз ви читаєте новину «ТСК: У загибелі під Іловайськом винна попередня влада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути