середа, 24 травня 2017 18:30

Треба максимально спростити перетин лінії розмежування для абітурієнтів - експерт

Треба максимально спростити перетин лінії розмежування для абітурієнтів - експерт
Ірина Жданова

Доступна освіта для дітей з Донбасу - головний чинник реінтеграції окупованих територій, сказала директор фонду "Відкрита політика" Ірина Жданова під час міжнародної конференції "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни".

- В освітні центри "Донбас - Україна" і "Крим - Україна" минулого року звернулися більше 3 тисяч осіб. З них 1008 стали студентами вищих навчальних закладів. Це діти з окупованих територій. Наша громадська організація спільно з іншими, з міністерствами освіти й інформаційної політики у максимально стислі терміни донесли інформацію про дистанційне навчання. 1,5 тисячі разів ми в ефірі показали ролик з інформацією про навчання. Запрацювала гаряча лінія.

Чому це питання на стільки актуальне?

- Коли ми говоримо про реінтеграцію Донбасу, в першу чергу мова має іти про дітей. Доросле населення навряд чи ми зможемо переконати. Якщо ми забезпечимо дітям з Донбасу якісну українську освіту, покажемо хороші дороги, якщо їхня мрія про Силіконову долину в Херсонській чи Луганській області стане реальністю, їхні батьки повірять їм більше, ніж нам. І не тільки батьки, але й громада. За останні три роки відбулася трансформація поглядів: усі зрозуміли, що освіта є основним чинником для реінтеграції Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоні АТО загинув 18-річний боєць

Що необхідно для цієї реінтеграції?

- Ключове питання - створення максимально спрощеної процедуру вступу до українських навчальних закладів без ЗНО, без українського атестата, без українського паспорта. За три дні можна приїхати й пройти процедуру вступу. Є гарантовані бюджетні місця як для Донбасу, так і для Криму. Але якщо не буде цілеспрямованої масштабної інформаційної компанії, якщо ми не спростимо процедуру перетину лінії розмежування, гріш ціна буде всім напрацюванням громадянського суспільства й влади, яких ми сьогодні досягли.

Ми пропонуємо, щоб перетин адмінкордону в Криму і лінії розмежування на Донбасі був максимально спрощений. Не секрет, що там величезні черги. Україна повинна забезпечити молоді, яка їхатиме до освітніх центрів, безперешкодний перетин лінії. Мають додатково працювати прикордонники. З перетину лінії розмежування зробили бізнес, тому спрощення процедури натикається на спротив на всіх рівнях. Якщо все буде прозоро, не буде й бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи не пропустили абітурієнтів складати ЗНО в Україні

Які ще є перешкоди?

- Багато питань з гуртожитками, соціальними виплатами. Оперативно Міносвіти створило новий текст закону про підготовчі курси, на які абітурієнти мають вступати без складання української мови й історії. А на наступний рік через освітні центри вони здають ці предмети і повноцінно стають студентами. Його необхідно ухвалити. Це справа честі для України.

Зараз ви читаєте новину «Треба максимально спростити перетин лінії розмежування для абітурієнтів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути