Ексклюзиви
середа, 05 квітня 2017 20:02

Торгівельна блокада призведе до протестів усередині Росії

" Владі важко пояснити постачання українських ресурсів на підприємства в ДНР та ЛНР. Вони або дають відверто неправдиву інформацію, або намагаються залякати економічною кризою від блокади. Саме тому блокадники розпочали другий етап", - каже Gazeta.ua військовий експерт 45-річний Дмитро Снєгирьов.

З квітня блокадники оголосили про початок другого етапу блокади торгівлі з окупантами. 4 квітня президент Росії 64-річний Володимир Путін вимагав від України негайного припинення блокади. Про це заявив у телефонній розмові з канцлером Німеччини 62-річною Ангелою Меркель і президентом Франції 62-річним Франсуа Олландом.

Як відреагує влада на другий етап блокади?

На другий етап блокади відреагують нервово. Зараз силою розганяти блокаду не будуть - опалювальний сезон закінчився й розіграти карту про енергетичну небезпеку не вийде аж до жовтня. Почнуть дискредитувати Володимира Парасюка й Семена Семенченка. Спробують кинути в суспільство версію про те, що вони - люди Коломойського. Й саме Ігорю Коломойському вигідно замінити донбаській антрацит мазутом, який виробляє Кременчуцький нафтопереробний завод. Належить до його компанії "Укртатнафта".

Автор: ostro.org
  Антрацитове вугілля в окупованих ДНР та ЛНР видобувають на незаконних копанках. Безпеку на них гірникам ніхто не ґарантує
Антрацитове вугілля в окупованих ДНР та ЛНР видобувають на незаконних копанках. Безпеку на них гірникам ніхто не ґарантує

Чому блокадники не довіряють владі?

Влада почала інформаційну війну проти них, але провалила її. Говорили про те, що терористи з "віджатих" підприємств сплачували у бюджет 32 мільярдів гривень податку на рік. Тепер ми їх недоотримаємо. Це неправда, бо група енергетичних компаній ДТЕК Рината Ахметова регулярно декларує збитки.

Автор: press.coop-ua.org
  "Основний економічний тягар з забезпечення ЛНР і ДНР ляже на плечі Росії. Економіка РФ і так працює зі збоями. Це призведе до протестних настроїв усередині Росії, яких так боїться Путін", - каже 45-річний Дмитро Снєгирьов
"Основний економічний тягар з забезпечення ЛНР і ДНР ляже на плечі Росії. Економіка РФ і так працює зі збоями. Це призведе до протестних настроїв усередині Росії, яких так боїться Путін", - каже 45-річний Дмитро Снєгирьов

Торговельна блокада вплинула на економіку?

Падіння економіки від введення блокади не сталося. Влада раніше заявляла, що Міжнародний валютний фонд не даватиме Україні кредитів. Натомість уже відомо, що кредит ми отримаємо. Дослідження МВФ показали, що економіка України за рік має зрости на 2 відсотки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористам везли навіть новорічні ялинки

Після того, як блокаду очолив Президент України, ситуація з контрабандою змінилася?

Автомобільні шляхи досі не перекриті. Уся контрабанда тепер іде через приватних перевізників, які їздять на окуповану територію. Під час обшуків на складах відомої компанії з продажу тютюну знайшли горілку, вироблену в ЛНР. У кабінеті чиновника Антимонопольного комітету стояла така сама — зі штампом "Зроблено в ЛНР". Для продажу в Україні роблять інші етикетки, без штампу. Потрапляє на полиці магазинів.

Автор: obozrevatel.in.ua
  У кабінеті чиновника Антимонопольного комітету стояла пляшка горілки зі штампом "Зроблено в ЛНР"
У кабінеті чиновника Антимонопольного комітету стояла пляшка горілки зі штампом "Зроблено в ЛНР"

Блокаду можуть зняти, коли бойовики ДНР і ЛНР передадуть українській стороні "віджаті" підприємства?

Вже зараз говорять про те, що визнання блокади - явище вимушене й тимчасове. На підприємствах "Краснодонвугілля", "Свердловськвугілля" та "Ровенькиантрацит" офіційно не відбулася зміна власника, хоча знаходяться на окупованих територіях. Про їх передачу у разі припинення блокади й говорять бойовики. Їм це вигідно, бо навіть у такому випадку підприємства будуть сплачувати податки ЛНР і ДНР, як і робили до цього три роки поспіль. А забезпечувати їх водою, електрикою та газом буде вже Україна.

Що для Путіна значить торговельна блокада?

Стурбованість Путіна і його вимоги негайно зняти блокаду зрозумілі. Росії невигідно, що через блокаду зростає українська економіка. Їй самій важко наповнювати бюджети невизнаних ЛНР і ДНР. Спробують перекласти частину витрат на Україну. Блокаду варто продовжувати. Тоді основний економічний тягар з забезпечення ЛНР і ДНР ляже на плечі Росії. Економіка РФ і так працює зі збоями. Це призведе до протестних настроїв усередині Росії, яких так боїться Путін.

Блокада – це не популістська акція. Але найбільший позитив у тому, що знову привернута увага до вугільної проблеми. Економічна блокада показала, що Україна не так уже й залежна від вугілля, що це минула епоха.

Зараз ви читаєте новину «Торгівельна блокада призведе до протестів усередині Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути