Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2017 13:47

Блокада Донбасу: аргументи "за" і "проти"

Блокада Донбасу: аргументи "за" і "проти"
"Яка блокада, коли там дірка в кордоні, у тому числі з РФ, сотні кілометрів?" - президент

15 березня Рада національної безпеки і оборони підтримала пропозицію президента Петра Порошенка припинити транспортне сполучення з окупованим Донбасом. Це сталося після того, як наприкінці січня окремі нардепи з громадськістю заблокували залізницю. Пізніше почали перекривати дороги.

Поліція та Нацгвардія перекрили всі автомобільні й залізничні шляхи, що ведуть до самопроголошених ЛНР і ДНР.

Gazeta.ua нагадує аргументи "за" і "проти" дій блокувальників.

Блокада змушує підприємства купувати вугілля в Росії

"Усе чіткіше кристалізуються загроза анархії та отаманщина. Яскравим доказом тому є реальні потенційні наслідки так званої блокади Донбасу. Її організатори показали себе неперевершеними майстрами політичного піару. Вони грамотно вирахували больову точку, спіймали хвилю суспільних очікувань, виявили оголений нерв. Але організатори блокади обманювали суспільство, тому що насправді то була не блокада ОРДЛО. Яка блокада, коли там дірка в кордоні, у тому числі з РФ, сотні кілометрів? Фактично все це виявилося спецоперацією, спрямованою на те, щоб виштовхнути окуповані райони українського Донбасу до РФ", - Петро Порошенко, президент, 20 березня.

"Ми отримували сталь, виплавлену на заводах, які є українськими юридично, і на яких працювали українські робітники, які працювали в українському правовому полі. Шановні депутати разом з людьми заблокували цей товарообмін. Після чого, скориставшись ситуацією, бойовики за підтримки РФ ці підприємства практично конфіскували. Вони вийшли з правового поля України і втратили українську юрисдикцію. У цей момент президент сказав, що "ми не можемо вести обмін з тими, хто не в українському правовому полі". Відчуваєте різницю? Між тим, що зробили ці люди, і тим, що зробив президент. Ставити на одну дошку ці два рішення – це, м'яко кажучи, і є той когнітивний дисонанс", - Андрій Рева, міністр соціальної політики, 20 березня.

"Я проводив велику зустріч з українськими металургами – це 17 відсотків промислового виробництва країни, 25 відсотків валютної виручки, це міцна сфера нашої економіки. І коли просто перекрили шлях до українських надр, сьогодні металурги говорять, що можна отримати потрібне їм вугілля з двох джерел: це або Америка, або Росія. Блокада змушує підприємства купувати вугілля в Росії", - Володимир Гройсман, прем'єр-міністр, 1 березня.

Посадіть 17 "насірових" і вони стільки ж заплатять заставних коштів

"Спекулюючи на "безальтернативності" антрацитового вугілля з окупованих територій у розпал опалювального сезону, нашу увагу відволікають від інших, яких значно більше, вагонів, куди блокувальники дали нам можливість зазирнути. А в вагонах із позначками "22" (Україна) і "20" (Росія), як то кажуть, Бог послав: бідне вугілля марки "т" (цікаво, кому потрібне?); ліс-кругляк, на експорт якого дуже вчасно наклали мораторій; порох, якого не можуть вчасно придбати шахти Львіввугілля, бо це товар подвійного призначення; багато чого для металургійного бізнесу - концентрат залізорудний, сталь листова, стальні заготовки, вапняк для флюсів, сляби і, як стверджує сам уряд, багато чого не вказаного в накладних, тобто контрабанди", - Оксана Сироїд, заступник голови Верховної Ради, 19 лютого.

"Нам розповідали, що блокада шкідлива, бо ахметівські підприємства на окупованих територіях зареєстровані у нас і платять великі гроші до державного бюджету.

Експерти називали якісь неймовірні цифри.

Знаєте, скільки насправді сплатили до бюджету всі підприємства з окупованих територій 2016 року? Не падайте! 1,7 мільярдів гривень.

Я погано знаю арифметику, але, здається, це десь 60 мільйонів доларів. Посадіть 17 "насірових" і вони стільки ж заплатять заставних коштів. Електроенергії на окуповані території й на ці підприємства ми поставили за цей час на суму вдесятеро більшу, яку нам не сплатили.

Блокада не лише не буде збитковою для бюджету, а й значно зменшить збитки. Торгівля на крові є збитковою для української держави й приносить вигоду лише Ахметову, Кононенку, вищим державним чиновникам України та сепаратистам", - Дмитро Корчинський, громадський діяч, 17 березня.

"Позитиву більше, ніж достатньо. Блокада – це не популістська акція. Нам розповідають, що не може економіка Україна жити без донбаського антрацитового вугілля. А видобувають його на незаконних копанках ДНР у районі міста Антрацит. В Україні лише сім ТЕС працюють на антрациті. Дві з них знаходяться в західному регіоні. Чомусь до 2011 року вони успішно працювали на місцевому вугіллі. А потім їх приватизував олігарх Ахметов і раптом виявилося, що цим ТЕС потрібен лише донбаський антрацит, який і видобували на його копальнях. Це удар по його економічних інтересах і "хворому місці" бойовиків, які не отримають за це вугілля грошей. Але найбільший позитив у тому, що знову привернута увага до вугільної проблеми. Економічна блокада показала, що Україна не так уже й залежна від вугілля, що це минула епоха", - Дмитро Снєгирьов, громадський діяч, 30 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр розповів, де Україна братиме вугілля

Цього тижня президент Петро Порошенко заявив, що причиною відстрочки питання про надання Україні траншу МВФ є блокада Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Блокада Донбасу: аргументи "за" і "проти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути