Ексклюзиви
середа, 22 грудня 2021 17:49

Топили й вішали на дибу: українського в'язня в Донецьку піддавали звірячим знущанням 

Топили й вішали на дибу: українського в'язня в Донецьку піддавали звірячим знущанням 
На світлині громадянин України Сергій Куріс, з якого по-звірячому знущалися російські окупанти. Він перебуває у тяжкому фізичному та моральному стані. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Українець Сергій Куріс, якого незаконно утримують у полоні бойовики ДНР, перебуває в тяжкому стані після звірячих знущань і допитів.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

За її словами, Куріса утримують у СІЗО-5 окупованого Донецька.

"У СІЗО-5 до Сергія застосовувалися тортури електричним струмом, його топили, вішали на дибу, морили голодом, постійно били, завдавали опіків недопалками, погрожували застрелити, зґвалтувати дружину та вбити дитину", - написала Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піддавали тортурам: викрадений бойовиками ДНР лікар-хірург у критичному стані

Зараз українського бранця утримують у камері карцерного типу в підвальному приміщенні. Йому категорично заборонені прогулянки. Через брак свіжого повітря у чоловіка постійні головні болі, запаморочення та задуха, наголосила Денісова.

"Керівництво слідчого ізолятора на скарги щодо стану здоров'я не реагує та медичної допомоги не надає. Попри те, що рідним удалося отримати документи, які підтверджують місце перебування Сергія, органи окупаційної адміністрації РФ уперто спростовують факт його утримання", - додала омбудсменка.

Вона звернулася до керівництва Міжнародного Червоного Хреста з вимогою терміново відвідати українця, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою.

Сергія Куріса затримали 6 вересня 2019-го в Донецьку на очах у дружини й малолітньої дитини. Троє озброєних чоловіків силоміць кинули його в автомобіль і вивезли в невідомому напрямку.

Через чотири дні до його помешкання прийшли так звані співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю разом із закривавленим Сергієм, і провели обшук. Вилучили особисті речі й документи. Більше чоловіка рідні не бачили.

За допомогою адвоката встановили місце перебування та з'ясуваии, що Куріса обвинувачують у "шпигунстві".

Зараз ви читаєте новину «Топили й вішали на дибу: українського в'язня в Донецьку піддавали звірячим знущанням ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути