Ексклюзиви
вівторок, 21 грудня 2021 12:00

Піддавали тортурам: викрадений бойовиками ДНР лікар-хірург у критичному стані

Піддавали тортурам: викрадений бойовиками ДНР лікар-хірург у критичному стані
На світлині громадянин України Ігор Назаренко. Російські окупанти піддавали його фізичним та психологічним тортурам. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Українець Ігор Назаренко, якого з 2018 року утримують у полоні бойовики ДНР, перебуває в критичному стані.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

За її словами, Назаренка утримують у Макіївській виправній колонії №32 на окупованій території Донецької області. Бранець має хронічні хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вкручували в тіло шурупи й катували електрошокером: українська бранка бойовиків перебуває в критичному стані

"До незаконного ув'язнення він переніс серйозне захворювання легень, що потребує регулярної профілактичної терапії. Перебування у сумнозвісній Макіївській колонії в умовах відсутності опалення та антисанітарії може спровокувати рецидив. За даними рідних, Ігор суттєво схуд та серйозно хворіє, ймовірно на Covid-19. Медична допомога не надається. Хоча сам він допомагає як лікар своїм співкамерникам", - написала Денісова.

Вона звернулася до керівництва Міжнародного "Червоного Хреста" з вимогою терміново відвідати українця, оглянути й сприяти його госпіталізації.

"Представники Міжнародного комітету "Червоного Хреста" та інших гуманітарних організацій принципово не допускаються до політично ув'язнених", - наголосила Денісова.

Ігор Назаренко за освітою - лікар-хірург. 3 жовтня 2017-го його викрали так звані "співробітники МГБ" ДНР з робочого місця в лікарні Донецька. Кілька днів рідні не могли встановити його місцеперебування, поки окупанти не прийшли додому з обшуком. Українця піддавали фізичним та психологічним тортурам.

За рік після затримання Назаренка засудили за нібито "шпигунство" до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Піддавали тортурам: викрадений бойовиками ДНР лікар-хірург у критичному стані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути