вівторок, 13 грудня 2016 11:25

Тіла загиблих на Донбасі бійців розтягують дикі звірі — волонтер

Тіла загиблих на Донбасі бійців розтягують дикі звірі — волонтер
фото:Тарас Подолян

Що раніше почати пошуки тіл загиблих у зоні АТО, то більше шансів отримати результати. Адже місця первинних поховань швидко зникають. Вже за 1-2 роки вони зрівняються із землею.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів голова місії "Чорний тюльпан" Ярослав Жилкін. Він займається пошуком та ексгумацією військових, які загинули у зоні бойових дій.

"Первинні місця поховань швидко зникають. За 1-2 роки земля присідає, бліндажі й окопи заростають землею або їх закидають сміттям. Часто місця поховань переорюють і засівають. Після цього знайти їх важко. Що раніше почати пошуки, то більше шансів отримати результати", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З мертвих бійців мародери знімають навіть ремені" - голова місії "Чорний тюльпан"

"Тіла, які лишилися на місцях боїв, часто розтягують дикі звірі. Після цього навіть фрагменти знайти важко. Трубчасті кістки візуально нагадують палички. Щоб їх помітити, треба оглядати територію дуже ретельно", - додав Жилкін.

За 3 роки роботи місії "Чорний тюльпан" вдалося відшукати близько 800 тіл військових. На території, підконтрольній бойовикам - до 400.

"2014-го і 2015-го активно працювали на території, підконтрольній терористам. Восени цього року Міністерство оборони, під керівництвом якого ми працювали, помахало рукою. У письмовій формі пояснили: "Тепер у нас є гроші. Далі якось самі працюватимемо. Раптом не справлятимемося або ситуація загостриться, звернемося до вас по допомогу". Справжніх причин відсторонення від роботи нам не назвали. Ми могли б продовжувати там пошуки, бо добре знаємо місцевість, маємо досвід роботи і все необхідне", - сказав Жилкін.

"Пошуки загиблих бійців не припинили. Зараз працюємо на території, підконтрольній Україні", - додав він.

Детальніше про те, як шукають тіла загиблих у зоні АТО, читайте в матеріалі, опублікованому в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Тіла загиблих на Донбасі бійців розтягують дикі звірі — волонтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути