четвер, 14 березня 2019 08:42

Ті, хто пожертвував усім - Україна відзначає День добровольця
13

14 березня в Україні відзначають день українського добровольця. День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Добровольці ДУК "Правий сектор" продовжують воювати на Донбасі
Фото: Михайло Ухман
Добровольці ДУК "Правий сектор" продовжують воювати на Донбасі
Добровольці ДУК "Правий сектор" продовжують воювати на Донбасі
Добровольці ДУК "Правий сектор" продовжують воювати на Донбасі
Добровольці ДУК "Правий сектор" продовжують воювати на Донбасі

"Я колись проживав у Німеччині, працював там. У мене було хороше життя. Але події 2013-14 років змусили усвідомити, що моя країна потребує допомоги. Я кинув роботу за яку отримував більше 2000 тис. євро і приїхав в Україну. Спочатку допомагав, як волонтер, їздив на фронт, возив хлопцям потрібні речі. Консолідував кругом себе діаспору", - розповідає про себе доброволець Михайло.

"Коли постачання в армії налагодилось, почав працювати для добровольців, які так і не отримали ніякого визнання від держави. Приїжджав до них в зону бойових дій, залишався на декілька днів. Обстановка в бліндажах зблизила мене з цими хлопцями і дівчатами. Почав виходити на пост з автоматом. Поступово тренувався, вивчав військове ремесло. Коли загинули бійці, яких знав дуже близько. Остаточно перейшов в бойовий підрозділ ДУК "Правий сектор". В мене є сім'я, діти. Вони мене не бачать місяцями, мені їх не вистачає. Але, я не можу кинути друзів і мою країну, як би ці слова пафосно не звучали. На жаль мене розуміють не всі".

Сьогоднів на фротів залишаються з добровольчих формувать ДУК "Правий сектор" та деякі медичні підрозділи.

"За часту, комбриг і вище командування не знає, що ми воюємо поряд з їхніми бійцями. Нижчі за рангом офіцери приймають нас на свій страх і ризик. Ходять чутки, що з Генерального Штабу направили листа на ім'я командирів бригад. Де йдеться про те, що вони каратимуться кримінальною відповідальністю, якщо на їхніх позиціях будуть "вільні люди". Так нас тепер називають", - каже боєць ДУК ПС з позивним "Живич".

"Всі розуміють, що в армії величезний недокомплект. Воювати не має кому. Прийшло багато штабних офіцерів радянського зразка. Які почали нести службу після 2017 року, коли інтенсивність боїв впала. Їм начхати на хід воєнних подій"

В добровольчих підрозділах воює багато бійців ЗСУ, в яких закінчився контракт, проте вони не бажають більше йти в лави армії. І обирають добровольчий батальйон.

"У мене контракт закінчився минулого року. Пропонували його продовжити, проте не хочу більше. Не перелічуватиму всі причини цього рішення, але мій вибір цілком свідомий. Тут набагато краще відношення до бійців, ніж в офіційній армії – розказує хлопець з позивним "Сірий", який сидить і варить гречану кашу. – Ось волонтери все привозять, велика подяка їм за це, навіть діаспора допомагає. Тому маємо можливість нормально почуватись. Моментами навіть бійців ЗСУ підгодовуємо".

13 березня базу ДУК на Донбасі приїхав командир Андрій Стемпіцький позивний "Летун" та кандидат у президенти від націоналістів Руслан Кошулинський.

Автор: Михайло Ухман
  Командир Андрій Стемпіцький позивний "Летун" та кандидат у президенти від націоналістів Руслан Кошулинський
Командир Андрій Стемпіцький позивний "Летун" та кандидат у президенти від націоналістів Руслан Кошулинський

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пролилася кров - Дмитро Чернявський став першою жертвою російської агресії

"Я на війні уже 3 рік. Студент. Навчаюся в Києві на заочному відділенні. Коли закінчується сесія, працюю два-три місяці, а потім мчу на фронту. Я бачу, яке неподобство відбувається в моїй країні. Тому знаходжусь на фронті, щоб прогнати ворога. Тут я воюю не за президента чи депутатських синків. Вони не розуміють нашу країну, їм не відомі проблеми держави. Тому, ніхто з них не буде воювати. Я свідомий і роблю це свідомо. Я доброволець. З святом, друзі! Дякуємо усім, хто нам допомагає" – каже боєць з позивним "Руслан".

День українського добровольця — свято на честь українських добровольців, що відзначається в Україні 14 березня. В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону. Батальйон на початку квітня 2014 року передислокувався на Дніпропетровщину і отримав назву "Дніпро-2".

5 грудня День волонтера. в Україні свято має порівняно маленьку історію і розпочинається вона з 2014 року.

Gazeta.ua поспілкувалась з волонтерами з всієї України, які допомагають військовим та переселенцям на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Ті, хто пожертвував усім - Україна відзначає День добровольця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути