субота, 23 березня 2019 15:59

Терористу Джумаєву суд не продовжує арешт
3

Восени 2014 року Роман Джумаєв воював на боці бойовиків в бандформуванні "П'ятнашка"  під донецьким аеропортом і взимку 2015 - у Дебальцевому
Фото: storage1.censor.net
Восени 2014 року Роман Джумаєв воював на боці бойовиків в бандформуванні "П'ятнашка"  під донецьким аеропортом і взимку 2015 - у Дебальцевому
Восени 2014 року Роман Джумаєв воював на боці бойовиків в бандформуванні "П'ятнашка"  під донецьким аеропортом і взимку 2015 - у Дебальцевому

Російського найманця з бандформування "П'ятнашка" Романа Джумаева Мар'їнський районний суд на Донеччині вирішив не продовжувати тримати під вартою.

Вже 7 квітня терорист Роман Джумаєв, який стріляв в "кіборгів" і захисників Дебальцеве зможе вийти з-під варти, - пише ІА "Вчасно".

За словами військовї волонтерки Галина Одноріг, рішення не продовжувати арешт бойовика прийняли на судовому засіданні 22 березня. Восени 2014 року Роман Джумаєв воював на боці бойовиків в бандформуванні "П'ятнашка" під донецьким аеропортом і взимку 2015 - у Дебальцевому.Після цього маріуполець Джумаєв втік до Білорусі, де роздавав місцевим журналістам хвалькуваті інтерв'ю, в яких розповідав про свої "подвиги". Повернувся в Україну, коли в Білорусі почали піднімати питання про депортацію бойовика.18 вересня 2017 року Джумаєва затримали в Мар'їнському районі під час спроби перетнути лінію дотику з боку ОРДЛО.4 січня 2018 року кримінальну справу за звинуваченням Джумаева передали в Мар'їнський районний суд Донецької області. 3 травня 2018 року цей суд відпустив бойовика під домашній арешт.Повторно його затримали вже в грудні минулого року - за напад на поліцейського. Тільки після цього бойовика знову взяли під варту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Беззаперечні докази присутності росіян: показали трофеї українських військових

"Вчора прокуратура в черговий раз подала клопотання про відвід суддів, тому що саме вони випустили з-під варти Джумаева в травні 2018 року, - розповіла Галина Одноріг. - Але суд навіть не став розглядати це питання. Потім вони розглянули клопотання прокуратури про продовження запобіжного захід у вигляді утримання бойовика під вартою - і не стали його продовжувати. 7 квітня Джумаєв знову зможе вийти на свободу. Бойовика, який вбивав наших "кіборгів", випускають на волю! "

Волонтер повідомила, що рішення Мар'їнського суду викликають багато питань. В травні минулого року саме цей суд вже один раз випустив бойовика під домашній арешт. Джумаєв звинувачуються в створенні терористичної групи чи організації, або участі в ній, а також сприянні створенню або діяльності терористичної групи чи організації. Йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі (з конфіскацією або без). Активісти підкреслюють, що обвинувачених за такими "важким" статтями звільняти з-під варти - незаконно.

"Активісти Маріуполя і Києва ще 3 січня направили до Верховної Ради правосуддя з вимогою дати оцінку діям суддів Мар'їнського районного суду, - каже Галина Одноріг. - Нашу скаргу підписали 6 осіб, в тому числі колишній суддя Конституційного суду. Таку ж скаргу в ще в травні минулого року до Верховної ради правосуддя направила прокуратура. Але вони до сих пір не розглянуті, тому що для цього суддів необхідно спочатку усунути від розгляду справи. А всі клопотання про їх відсторонення судді відхиляють ".

Активісти підозрюють, що судді розраховують прийняти рішення по Джумаєву не привертаючи уваги громадськості. Адже засідання суду у справі бойовика, за дивним збігом обставин, проводилися саме тоді, коли в суд не приходили активісти. Але кожного разу, коли до будівлі суду з'їжджалися громадські працівники, засідання під різними приводами, скасовувалися.

Активісти, які вимагають справедливого покарання для злочинця, стали отримувати погрози з боку родичів бойовика. Галині Одноріг зателефонувала жінка, яка представилася матір'ю Романа Джумаева, і стала загрожувати.

"Мені подзвонила мати Джумаева і заявила, що вона зібрала на мене компромат, а також стала загрожувати моїм дітям, - каже волонтерка. - Вона сказала, що я теж мати і запитала, чи не боюся я, що з моїми дітьми щось трапиться . Після цього мені повідомили, що за тією адресою, де я була раніше прописана, мене шукала якась жінка ".

Галина Одноріг каже, що погрози почали надходити відразу після того, як вона залишила свій телефонний номер на заяві в суді. Волонтер звернулася з приводу погроз на поліцію.

Матір'ю бойовика, Людмила Омельченко, заперечує всі звинувачення.

За участь у незаконних збройних формуваннях житель Бахмута на Донеччині перебував у розшуку. Під час окупації міста автоматник охороняв там захоплені бойовиками будівлі.Тепер він перетнув кордон та здався співробітникам СБУ і Бахмутського відділу поліції, бо "захотів отримати шанс на нормальне життя".

Зараз ви читаєте новину «Терористу Джумаєву суд не продовжує арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути