пʼятниця, 15 лютого 2019 09:00

Танковий тир - це епічно: як вчаться стріляти ЗСУ (фото, відео)
12

У навчальному центрі сухопутних військ "Десна" на Чернігівщині готують фахівців близько 200 військових спеціальностей. Окрему увагу приділяють головній ударній силі "сухопутки" — танкістам.

Кореспондент Gazeta.ua побував на одному з польових занять у школі танкістів та дізнався хто, як і чому їх навчає.

Основний бойовий танк ЗСУ Т-64 веде вогонь з ходу на полігоні НЦ "Десна"
Фото: Анатолій Гаєвський
Екіпажі готуються до виконання вправи стрільб
В процесі виконання вправи, інструктор може змінювати завдання екіпажу, наказуючи вразити ту чи іншу мішень
Бойова машина рухається до укриття
Т-64 веде вогонь з-за укриття

09:00

На вулиці -5ºС. Інструктори разом з екіпажами завершують останні приготування техніки. Сьогодні танкісти відпрацьовуватимуть стрільбу з ходу, використання природних укриттів і стрільбу з-за них.

09:15

Перший екіпаж зайняв місця в 40-тонній машині — основному бойововму танку ЗСУ Т-64 (різні модифікації танка знаходяться на озброєнні більшості танкових підрозділів ЗСУ - Gazeta.ua). Командир дає дозвіл і машина рушає з місця.

Подолавши 50 метрів, лунає перший постріл, після якого 64-ка ховається за штучним териконом.

"Досвід показав, що в бойових умовах екіпаж не завжди може спорудити стандартне укриття - танковий окоп, - розповідає начальник циклової комісії з вогневої підготовки Дмитро Червенко. - Тому тут ми спорудили штучні укриття, які імітують характерні для ландшафту Донбасу рельєфи".

За хвилину танк висовується з-за укриття. Лунає постріл, після якого машина стрімко рухається до наступного терикону. В процесі виконання вправи, інструктор може змінювати завдання екіпажу, наказуючи вразити ту чи іншу мішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вчать військових розвідників: яскраве відео

Мішені побачити важко, навіть знаходячись на оглядовій вежі. Але інструктори пояснюють, що танк обладнаний необхідними засобами, аби влучання в ціль було гарантоване.

Постійно рухаючись, ховаючись і ведучи вогонь, 64-ка зрештою повертається на вихідну позицію. Екіпаж покидає машину, а його місце займає наступний.

09:45

Один з екіпажів відряджений до школи танкістів прямо з зони ООС. Це бійці танкового батальйону 28 окремої механізованої бригади. Бійці вже дві ротації відбули у зоні бойових дій - загалом 16 місяців.

"Прибули сюди, аби тримати наступну класність та підвищити кваліфікацію", - пояснює командир екіпажу, головний сержант роти 30-річний Іван Курке.

Сержант з весни 2014 року служить у війську. Спочатку по мобілізації, був артилеристом в 93-й бригаді Холодний Яр. Пройшов з боями від Авдіївки до Красногорівки на Донеччині. Брав учать у стримуванні наступу терористів на Мар'їнку в червні 2015-го.

"Весною 2014-го як потрапив в 93-тю, так усі шість хвиль просився залишитись, - ділиться спогадами сержант. - Потім таки звільнився, але три місяці посидів вдома і вирішив повернутись".

Я патріот України, хоч і чистокровний молдаванин

Іван Курке родом з Молдови, ріс вже в Україні.

"Мій батько танкістом був, воював в Афганістані, а згодом боровся з російською агресією в Придністров'ї, - продовжує сержант. - Тому я, можна сказати, продовжую його справу. Я патріот України, хоч і чистокровний молдаванин. Але я тут виріс, тут живе моя родина. Дуже хотів стати танкістом, але все не складалось. А тепер я досяг своєї цілі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми остаточно виходимо з зони впливу Росії

10:30

Поки ми спілкуємось, екіпажі один за одним виконують вправу. Тут готують фахівців не лише танків Т-64Б, а й Т-72 (з початком російської агресії значна кількість радянських танків Т-72 знята з консервації - Gazeta.ua).

11:45

Останній екіпаж завершує виконання вправи, скоро за розкладом обід. Бійці відправляються в розташування. Там мають отримати оцінки за вправи та вислухати зауваження від інструктора.

- Як відстрілялись? - запитую в екіпажу з 28-ї бригади.
- Круто, - відповідає механік-водій Олег Тоніца.
- На відмінно, - каже командир Іван Курке.
- Нам подобається стріляти, - посміхається навідник Сергій Тихий.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Бійці танкового батальйону 28 окремої механізованої бригади відряджені до школи танкістів прямо з зони ООС
Бійці танкового батальйону 28 окремої механізованої бригади відряджені до школи танкістів прямо з зони ООС

2019-го на озброєння армії поставлять щонайменш 20 нових зразків озброєння

Зараз ви читаєте новину «Танковий тир - це епічно: як вчаться стріляти ЗСУ (фото, відео)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути