Ексклюзиви
вівторок, 29 листопада 2022 08:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Свіжі карти бойових дій: в ISW проаналізували "успіхи" окупантів у районі Бахмута
4

Збройні сили України продовжують контрнаступ у напрямку лінії фронту Сватове – Кремінна, де російські окупанти розгорнули укріпрайони.

На Донбасі противник не припиняє штурмових дій в районі Бахмута, марно намагаючись оточити місто, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Війська російських окупантів протягом 27 та 28 листопада продовжували оборонятися від українських контрнаступальних операцій у районі Сватового. Загарбники також надавали пріоритет оборонним діям на Куп'янському напрямку, приблизно за 45 км на північний захід від Сватового.

27 листопада війська РФ відбили атаки ЗСУ у районі Куземівки, що за 13 км на північний захід від Сватового, а 28 листопада у районі Новоселівського, що за 14 км на північний захід від Сватового. Росіяни атакували Стельмахівку за 15 км на північний захід від населеного пункту і завдали удару по Сватовому із застосуванням термобаричної артилерійської системи ТОС-1А. Тим часом ЗСУ продовжували контрнаступ на захід від Кремінної.

Російські війська, імовірно, приділяють першочергову увагу обороні цього району, щоб убезпечити критично важливі наземні лінії зв'язку (GLOC), які проходять на схід у російські тилові райони, такі як Старобільськ.

ЗСУ намагалися просунутися в районі Площанки в 15 км на північний захід від Кремінної та Діброви в 5 км на південний захід від населеного пункту. Натомість окупанти переходять у наступ на захід від Кремінної, ймовірно, намагаючись повернути втрачені позиції на Лиманському напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка показала актуальну карту бойових дій в Україні

Противник не припиняє штурмових дій в районі Бахмута
Фото: understandingwar.org
Противник не припиняє штурмових дій в районі Бахмута
Противник не припиняє штурмових дій в районі Бахмута
Ворог продовжує зміцнювати позиції на Херсонщині

На Донбасі росіяни нібито просунулися на південь від Бахмута. Прорвали оборонні рубежі ЗСУ та проводять зачистки в Курдюмівці, шо у 13 км на південний захід від Бахмута, Кліщіївці (7 км на південний захід від Бахмута), Андріївці (10 км на південний захід від Бахмута), Зеленопіллі (13 км на південь від Бахмута), Підгородному (5 км на північний схід від Бахмута) та Спірному (30 км на північний схід від Бахмута) з наміром оточити Бахмут із півдня та сходу.

Візуальних підтверджень проникнення російських військ до зазначених населених пунктів, за винятком Озерянівки, ISW не спостерігало, йдеться у звіті аналітиків.

У Генштабі ЗСУ зазначили, що 28 листопада російські війська атакували населені пункти на південь і на північний схід від Бахмута. Російські так звані воєнкори активно наголошували на передбачуваних втратах українських сил у районі Бахмута і стверджували, що російські війська просуваються ближче до центру міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбиті атаки і знищені літаки ворога: найголовніше зі зведення Генштабу

Також у міноборони РФ заявляли, що російські війська додатково відбили обмежені українські контратаки на південь і на схід від Бахмута в період з 27 по 28 листопада. Російські джерела також стверджували, що ЗСУ зробили спробу обмежених контратак на південний захід від Донецька в районі Вугледара.

Ворог продовжував наземні атаки в районі Авдіївка – Донецьк та на південний захід від Донецька. 28 листопада Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили атаки окупантів у районі Водяного, Першотравневого, Невельського, Мар'їнки та Новомихайлівки, всі від північно-західної до південно-західної околиці Донецька. Російські "воєнні кореспонденти" повідомляли про важкі бої у Водяному, Первомайську та Мар'їнці, а також про поступове просування військ РФ у Мар'їнці станом на 28 листопада[.

Армія РФ продовжує зміцнювати позиції та проводити заходи щодо забезпечення безпеки на сході Херсонської області. Росіяни продовжують рити окопи та зводити укріплення у захопленій частині Херсонської області, а також переміщувати військову техніку та будувати укріплення на Арабатській стрілці у східному Криму. Російські сили, ймовірно, використовують Арабатську стрілку як логістичну лінію, що з'єднує південну частину Херсонської області з Кримом.

Російські та українські джерела повідомили, що 27 та 28 листопада війська РФ продовжували обстрілювати райони на західному (правому) березі Дніпра, зокрема Херсон, Чорнобаївку, Антонівку та Берислав.

ЗСУ обстріляли російські логістичні лінії у Херсонській області на східному березі річки Дніпро, зокрема Великі Копані (на трасі R57 Херсон – Нова Каховка), Гола Пристань (на південь від Херсона) та Раденськ (обидва на трасі Е97 Раденськ – Армянськ). Російські "воєнкори" висловили занепокоєння щодо нарощування українських сил уздовж лінії фронту в Запорізькій області для можливого контрнаступу.

Водночас заяви росіян про успіхи навколо Бахмута не віщують неминучого оточення міста окупантами. Війська РФ, ймовірно, захопили Озерянівку (село приблизно за 15 км на південний захід від Бахмута) приблизно 27 та 28 листопада.

Навіть якщо російським силам дійсно вдалося взяти під контроль населені пункти на південь від Бахмута, ці успіхи не загрожують критично важливим маршрутам Т0513 (Бахмут – Сіверськ) та Т0504 (Бахмут – Костянтинівка), які слугують основними українськими наземними шляхами сполучення до Бахмута.

Існує також мережа невеликих сільських доріг, які з'єднуються з Бахмутом через північний захід міста. Заявлені російські позиції, найближчі в Кліщіївці та Підгородному, ведуть прямо до підготовлених українських оборонних споруд у Бахмуті та його західних та північних селах-супутниках. Війська РФ у Кліщіївці, щоб просунутися далі, мали перетнути 3 км полів з невеликим укриттям. Російські війська в їхньому нинішньому деградованому стані, швидше за все, не зможуть швидко виконати це завдання, зазначають аналітики.

Російські окупанти сприймають перспективу українського контрнаступу через річку Дніпро у Херсонській області як серйозну загрозу.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував супутникові знімки укріплень ворога, вказавши на їхню вразливість. Набір оборонних укріплень армії РФ на Кінбурнській косі та навколо неї вказує на те, що загарбники не планують утримувати позиції там, якщо Збройні сили України почнуть контрнаступ на неї.

Зараз ви читаєте новину «Свіжі карти бойових дій: в ISW проаналізували "успіхи" окупантів у районі Бахмута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути