вівторок, 01 серпня 2017 18:30

"Сука, внука любишь? Будешь висеть вместе с ним на Майдане" - волонтер Раїса Шматко згадала Революцію гідності

"Дочка казала, що посивіла під час Майдану. Мені було не так страшно бачити все наживо, як їй дивитися прямі трансляції. Вмикала усі три телевізори й комп'ютер. Коли почався силовий розгін, Олена телефонує й кричить мені: Мама, ти де? Тут до вас зліва "Беркут" іде. Я їй сказала, що п'ю в кафе каву. А вона сидить, дивиться пряму трансляцію й бачить мене з мегафоном на Інститутській. Інший раз сказала їй, що це просто запис по телевізору показують"

Революцію Гідності в розмові з кореспондентом Gazeta.ua пригадала 61-річна Раїса Шматко, лідерка Всеукраїнського жіночого руху "За вільну Україну", волонтер.

У Маріїнському парку розмовляла з беркутівцями години дві чи три. Хотілося якось до їх совісті достукатися. Коли в людей полетіла перша граната, почала на них кричати: "Суки, що ж ви робите?" Мене хлопці відтягли за руки. Далі снайперський обстріл почався, всі біжать. Спіткнулася об щось. Подивилася, а то хлопець лежить. Я до нього - підняти, а він мертвий. Через нього стрибали люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прапори, якими накривали хлопців, червоніли від крові": українці вшанували пам'ять героїв Небесної сотні

Автор: Раїса Шматко,Facebook
  "У Маріїнському парку розмовляла з беркутівцями години дві чи три. Хотілося якось до їх совісті достукатися", - розповідає пані Раїса
"У Маріїнському парку розмовляла з беркутівцями години дві чи три. Хотілося якось до їх совісті достукатися", - розповідає пані Раїса

Праворуч від стели був наш мобільний шпиталь. Охороняли його афганці. Я ще до нього пробралася, а волонтерка Іра Митрофанова не встигла. Вона — медик. Почала витягати з Маріїнки поранених. А тут дзвонить подруга Ксенія. У неї теж поранений. Сама не місцева, Києва не знає. Я її до шпиталю телефоном вела. Потім - Іра: "Я в Доме офицеров. Тут на втором этаже много раненых и убитых. А на первый уже заходит "Беркут". Живой не выйду, не ищите меня". Думала, що з'їду з глузду. Почала кричати до афганців, що мою Іру зараз уб'ють. Їхній командир Сашко Пойда якось заспокоїв мене, а сам пішов до Будинку офіцерів. Ми з Ксенією сиділи й молилися. За годину хлопці повернулися з Ірою. Сашко каже: "На тобі твою Іру й заспокойся".

Мені писав депутат-регіонал Царьов (у розшуку за звинуваченням у державній зраді. - Gazeta.ua). Прислав моє ж фото з онуком, яке в "Однокласниках" виклала. Під ним написав: "Сука, внука любишь? Будешь висеть вместе с ним на Майдане. Адрес знаем". Після того сховала дітей у знайомої на квартирі. Сама додому теж не ходила - хлопці проводжали.

Автор: Раїса Шматко,Facebook
  Після погроз депутатів-регіоналів Раїсу Шматко додому завжди проводжали побратими
Після погроз депутатів-регіоналів Раїсу Шматко додому завжди проводжали побратими

Раїса Шматко останні три роки присвятила волонтерству. Щомісяця мінімум двічі виїжджає на передову й відправляє тони вантажів допомоги українським воїнам і переселенцям. Окрім добробатів, жінка опікується дитячими притулками та кімнатою школяра у Бахмуті.

Детальніше про життєвий шлях волонтера читайте у найближчому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Сука, внука любишь? Будешь висеть вместе с ним на Майдане" - волонтер Раїса Шматко згадала Революцію гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути