вівторок, 25 липня 2017 18:29

"Боєць прокидається, а під боком у нього змія" - волонтерка розповіла про побут українських бійців на "нулі"

Українські бійці у зоні АТО потерпають від нашестя змій та гризунів. А добровольчим батальйонам зброю й одяг привозять волонтери.

Про життя на передовій без прикрас Gazeta.ua розповіла 61-річна Раїса Шматко, лідерка Всеукраїнського жіночого руху "За вільну Україну", волонтер.

Коли розпочалося ваше волонтерство?

Моє волонтерство почалося, коли збирала гроші на операцію сину подруги. Пізніше була Врадіївка, мовний Майдан, Революція Гідності. З весни 2014 року почала їздити волонтером у зону проведення бойових дій

Як часто буваєте у зоні АТО?

Щонайменше 2 рази на місяць.Працюю 25 годин на добу. Можу собі дозволити, бо на пенсії. Свою тисячу гривень усе одно отримаю, а сидіти просто так не хочу. Молодим важче, їм треба себе забезпечувати.

Але ж допомогу можна відправляти й посилками...

Намагаюся їздити сама. Ми потрібні бійцям аби ті могли виговоритися. Для них наш приїзд - свято. У Кримського на позиціях усі шикуються, хоча цього не можна робити - обстріли. Обіймаю їх, а вони мені на вухо питають, коли я ще приїду.

Автор: Раїса Шматко, Facebook
  "Працюю 25 годин на добу. Можу собі дозволити, бо на пенсії. Свою тисячу гривень усе одно отримаю, а сидіти просто так не хочу", - розповідає волонтерка.
"Працюю 25 годин на добу. Можу собі дозволити, бо на пенсії. Свою тисячу гривень усе одно отримаю, а сидіти просто так не хочу", - розповідає волонтерка.

Було таке, що вразило найбільше?

На "нулі" вперше побачила, як палять чай. Коли прошу цигарки для хлопців, багато хто кричить: "Як це так?! Жінка просить цигарки". Таким кажу або засунути свій язик в одне місце, або сісти й поїхати зі мною. Зголошуються: Так, поїдемо. Через кілька днів до від'їзду телефонують і починають відпрошуватися. У того часу нема, той захворів, у того ще щось. Знаходять тисячу й одну причину аби не поїхати. Чоловіки, які молодше мене, говорять, що пішли б воювати, але вік уже не той. А у мене є знайомий танкіст, якому 72 роки. Знаю бійців, яким по 62 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є доброзичливці, які підкручують колеса" - Яна Зінкевич ледь не потрапила в аварію. ОНОВЛЕНО

Потрібно володіти якимись особливими рисами характеру, аби служити у зоні бойових дій?

Не кожен може йти на передову. Їздив зі мною один товариш. Поки засвітло їхали, то ще нічого. Вночі треба пробиратися у повній темряві без світла фар. Тут почався обстріл "трасерами". У нього очі круглі від жаху стали, істерика почалася. Я гаркнула аби закрив очі й так сидів. Коли їхали назад, говорив сам із собою. Думали, що збожеволів.

З якими проблемами зустрічаються українські бійці безпосередньо на передовій?

Улітку тяжко: нема води й повно змій. Боєць прокидається, а під боком у нього змія. У Пісках інша напасть - миші. До війни їх дуже боялась Зараз уже ні. Степанівна (волонтер і медик Євдокія Попович - Gazeta.ua) на них дуже лається. Якось наварила для хлопців борщу й не накрила каструлю кришкою. Поки прийшла з двору, миша догори животом у борщі плавала. Вона по стіні бігла й упала в каструлю.

Чому їх не можна просто потруїти?

Майже у кожного бійця є собака або кіт. Це як психологічна розгрузка. Він сам не з'їсть,а кота нагодує. Тому отрутою і не можна було їх ганяти. Взимку стало гірше - пооб'їдали бійцям руки. Вивели мишей м'ятним маслом - три дні в інтернеті шукала, як з ними у Другу світову боролися. Але за мишами прийшли щурі. Їх хлопці руками виловлюють.

Автор: Раїса Шматко, Facebook
  Майже у кожного бійця є собака або кіт. Це як психологічна розгрузка. Він сам не з'їсть,а кота нагодує.
Майже у кожного бійця є собака або кіт. Це як психологічна розгрузка. Він сам не з'їсть,а кота нагодує.

Хто допомагає передовій більше: держава чи волонтери?

Держава про хлопців забула. Щомісяця не тільки їжджу, а ле й відправляю 2 тонни вантажів у Бахмут. Там, крім бійців, опікуємося дітками. Є у нас кімната школяра "Бригантина", у якій 172 дитини, інтернат. Це 300 дітей. Треба багато чого. Моя подруга Ірина узагалі свою пенсійну карточку віддала у цю кімнату школяра . Живуть за зарплату чоловіка.

Зараз волонтери не відчувають до себе настороженого ставлення як це було в перші місяці війни?

Найгірше, що серед волонтерів уже почалася гризня. Я пам'ятаю, як таке серед добробатів було . Пара людей, які сіють деструктив із середини - й усе, батальйону нема. Вмовляю знайомих волонтерок, аби просто робили своє діло й не піддавалися на провокації. Я з "нуля" завжди роблю фотозвіт і викладаю на свою сторінку. Хлопці прикололися: стали перед фотоапаратом й утрьох одні труси тримають, які я привезла. Наступного дня мені вже пишуть: "От горе-волонтерка! Сама нагородами обвішалася, а хлопцям тільки труси возить". Там ніхто і не подивився, що позаду нас гора коробок була. Везла все: від бензопил до цигарок.

Автор: Раїса Шматко, Facebook
  На передову Раїса Шматко везе все: від бензопил до цигарок.
На передову Раїса Шматко везе все: від бензопил до цигарок.

35-річна волонтерка з Борисполя на Київщині Ольга Салій за два роки війни передала на передову 15 тис. порцій сушеного супу. Самі бійці і бажають познайомитися з Олею. Хочуть, щоб волонтер приїхала до них.

Зараз ви читаєте новину «"Боєць прокидається, а під боком у нього змія" - волонтерка розповіла про побут українських бійців на "нулі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути