понеділок, 19 жовтня 2020 17:38

Суддя, що заборонила книжку про Стуса, має зв'язки з бойовиками

Суддя, що заборонила книжку про Стуса, має зв'язки з бойовиками
Спочатку на сюддю відкрили дисциплінарну справу, але згодом відмовились її звільняти. Фото: Цензор.НЕТ

Суддя Марина Заставенко, що заборонила видавати книгу Вахтанга Кіпіані про суд над дисидентом Василем Стусом, має зв'язки з бойовиками.

До війни жінка працювала в Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області, повідомила Галина Чижик, представниця Центру протидії корупції на своїй сторінці у Facebook.

"2016 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів зверталась СБУ, яка вказувала на те, що у судді є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично їздить туди-сюди. При цьому суддя тривалий час не здійснювала правосуддя, бо перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях", - зазначила Чижик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд заборонив згадувати Медведчука у книжці про Стуса

Спочатку на суддю відкрили дисциплінарну справу, але згодом відмовились її звільняти.

"Навряд чи український суддя спокійно може кататись у "ДНР", не отримуючи для себе гарантії безпеки "з того боку". Особливо зважаючи на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд. Саме тому СБУ писала скарги на таких суддів до ВККС", - пояснила вона.

"Але більшість суддів врешті залишились в системі. Вони продовжують час від часу відвідувати родичів і майно на окупованих територіях, і потім повертаються і ухвалюють рішення щодо українських військовослужбовців або судять авторів, які мають сміливість називати Медведчука Медведчуком", - написала представниця Центру протидії корупції Галина Чижик.

Книга "Справа Василя Стуса" вийшла друком у травні 2019 року. В книжці розповідається про скандальну справу дисидента Стуса, у ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ. Тоді Медведчук був державним захисником українського поета. Його звинувачують у порушенні адвокатської етики під час судового процесу. Медведчук своєї провини не визнає. Влітку 2019 року Медведчук заявив, що вимагатиме заборони книжки Кіпіані про Василя Стуса, бо там начебто є "висловлювання, які не відповідають дійсності". Історик назвав позов тиском на свободу слова.

Зараз ви читаєте новину «Суддя, що заборонила книжку про Стуса, має зв'язки з бойовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути