неділя, 28 травня 2023 07:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Стало відомо, на кого у Бахмуті замінили бойовиків "Вагнера" – ISW 

Стало відомо, на кого у Бахмуті замінили бойовиків "Вагнера" – ISW 
Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його найманці нібито передають регулярній російській армії контроль над Бахмутом. Фото: скріншот з відео

Російське командування відправляє у Бахмут Донецької області "ДНРівців" на місця "вагнерівців". При цьому регулярні частини військ РФ перекидаються на фланги міста.

Таке перегрупування здатне знизити можливості загарбників на інших напрямках у Донецькій області, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Перекидати "ДНРівців" можуть для розвантаження найманців російської ПВК "Вагнер" у Бахмуті. За даними британської розвідки, "ДНРівці", ймовірно, увійшли до міста Бахмут 24 травня і розпочали операції із зачистки.

Скорочення ворожих штурмів у районі Бахмута

Найманці російської ПВК "Вагнера", схоже, відходять із Бахмута, щоб відновитися та перегрупуватися в тилу, оскільки наступальні операції окупантів у місті та навколо нього зменшуються.

Як повідомили українські військові, російські наступальні операції різко скоротилися до двох зіткнень на Бахмутському напрямку. Заступниця міністра оборони Анна Маляр пояснила це скорочення виходом загарбників на місці та перегрупуванням сил у цьому районі.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що "вагнерівці" виводяться з Бахмута і "перегруповуються ще у трьох точках".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ завдяки контратакам просунулися на відстань до 450 м в районі Бахмута

Відомий російський блогер стверджував, що ЗСУ не ведуть активних дій щодо повернення позицій у самому Бахмуті, попри можливе продовження локальних контратак української сторони на північний захід та південний захід від міста.

"Заяви Пригожина, ймовірно, вірні з огляду на зниження російських наступальних можливостей навколо Бахмута та українські заяви про ситуацію в Бахмуті", – йдеться у звіті ISW.

Зниження темпів штурмових дій біля Авдіївки

В ISW зазначають, що перекидання "ДНРівців" до Бахмута може знизити темпи російських наступальних операцій на лінії Авдіївка – Донецьк.

Раніше аналітики оцінювали, що російське військове командування значною мірою направило різні елементи "ДНРівців" на лінію фронту Авдіївка - Донецьк, де атаки окупантів останніми днями зменшилися, що може бути пов'язане з перекиданням бойовиків до Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Латентна капітуляція": у ЗСУ прокоментували заяви Пригожина про вихід з Бахмута

"Російські наступи в районі Авдіївки неухильно знижуються, принаймні з 8 квітня після того, як російське військове командування спробувало активізувати наступальні операції поблизу населеного пункту в середині березня, а перекидання підрозділів ДНР до Бахмуту може ще більше сповільнити дії Росії на лінії Авдіївка – Донецьк" – додали у звіті.

Перекидання військ РФ на фланги в районі Бахмута

Проте Москва, схоже, посилює фланги Бахмута регулярними з'єднаннями військ РФ. За оцінкою міноборони Великої Британії, останніми тижнями частини 31-ї бригади Повітряно-десантних військ РФ, ймовірно, були перекинуті з лінії Сватове – Кремінна для посилення флангів Бахмута.

В ISW також спостерігали "козачі частини", що діяли в Соледарі, хоча ці частини, ймовірно, раніше діяли у цьому районі.

25 травня ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його найманці нібито передають регулярній російській армії контроль над Бахмутом, а самі йдуть у тилові табори на відновлення. За його словами, процес триватиме до 1 червня.

У своєму відеозверненні Пригожин покепкував з військових регулярної армії РФ. Показав двох "вагнерівців" на прізвиська "Бібер" і "Долін", що мають захистити російських військових від українських, якщо ті злякаються.

У передмісті Бахмута російське командування замінило підрозділи приватної військової компанії "Вагнер" на армійські регулярні загони, підтвердили в Міноборони.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, на кого у Бахмуті замінили бойовиків "Вагнера" – ISW ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути