четвер, 16 березня 2023 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

США готують ЗСУ до контрнаступу в травні. Є два сценарії – Politico

США готують ЗСУ до контрнаступу в травні. Є два сценарії – Politico
Очікуваний великий контрнаступ ЗСУ може початися наприкінці весни. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сполучені Штати Америки зосереджені на підготовці України до весняного контрнаступу, який може початись уже в травні.

Американські військові швидкими темпами перекидають техніку на поле бою і тренують українські війська, пише Politico.

Зазначається, що в Україну зараз прямують сотні західних танків та бронемашин. І вперше їде спецтехніка, яка може зводити мости і дозволяти військам переправлятися через річки. Тобто надходить все, що потрібне Україні для контрнаступу.

Американські та європейські партнери також надсилають величезну кількість боєприпасів і 155-мм снарядів, які Україна визначила як найбільш нагальну потребу.

У лютому понад 600 українців завершили п'ятитижневу програму підготовки в Німеччині, яка містить базові навички: стрільба, медична підготовка та інструктаж із маневрування на бойових машинах "Бредлі" і бронетранспортерах "Страйкер" американського виробництва. Зараз ці сили повернулися на поле бою. Друга група з сотень додаткових солдатів зараз проходить навчання за цією ж програмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрнаступ ЗСУ: ЗМІ розкрило плани Залужного щодо чисельності війська

Також видання зазначає, що за закритими дверима офіційні особи США наполягають на тому, щоб Київ заощаджував артилерійські боєзапаси, але все одно серед посадовців панує думка, що не треба казати Україні як їй воювати.

За даними видання, Київ поки що не визначився зі стратегією весняного наступу, але у нього є два варіанти. Перший – просуватися на південь через Херсон в Крим, та другий – рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, перерізаючи російський сухопутний міст.

Перший варіант нереалістичний, кажуть чиновники, оскільки Росія окопалася у своїй обороні на східному березі річки Дніпро, а Україна не має живої сили для успішної десантної операції проти такого роду. Другий варіант більш ймовірний, кажуть чиновники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зрив" контрнаступу ЗСУ через втрати: РНБО спростувала статтю WP

Пентагон заявляє, що незалежно від стратегії Києва на полі бою, США хочуть, щоб українські солдати мали зброю, необхідну для продовження боротьби.

Напередодні міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що "Україна не може гаяти часу".

"Ми повинні швидко і повністю виконати наші обіцянки. Це містить доставку нашої бронетехніки на поле бою і забезпечення того, щоб українські солдати якнайшвидше отримали підготовку, запасні частини і технічну підтримку, необхідну їм для використання цих нових систем", – сказав голова Пентагону.

Україна після річниці повномасштабного вторгнення вступає у новий період війни із завданням перемогти Росію. Наші воїни підуть у контрнаступ. Вже триває робота над тим, щоб його забезпечити, повідомив міністр оборони Олексій Рєзніков.

Західні аналітики прогнозують, що новий контрнаступ ЗСУ може бути на південному напрямку – у бік Мелітополя Запорізької області. Місто знаходиться на перетині двох важливих автострад та критичної залізничної гілки. Це робить його вкрай важливим для постачання російських сил на півдні.

Щоб дістатися до адмінкордонів Криму, українській армії потрібно подолати 84 км до захопленого Мелітополя, заявляв головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Кожне рішення про подальші дії української армії ухвалюється виключно на Ставці верховного головнокомандувача. ЗСУ підуть у контрнаступ тільки після того як відповідне рішення ухвалить президент, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «США готують ЗСУ до контрнаступу в травні. Є два сценарії – Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути