субота, 12 жовтня 2019 11:55

Справа Марківа: в Італії пояснили вирок українцю

Справа Марківа: в Італії пояснили вирок українцю
Українського військового 30-річного Віталія Марківа засудили в Італії до 24 років в' язниці. Його звинуватили у вбивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі під час війни на Донбасі 5 років тому. Фото - uatv.ua

Суд присяжних італійського міста Павії поширив 11 жовтня мотиваційну частину вироку українському солдату Віталію Марківу. Присяжні вважають, що солдат Національної гвардії України активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов'янська.

Судді констатують, що обвинувачуваний у той день, 24 травня 2014 року, був на горі Карачун, зі своєї бойової позиції бачив керамічну фабрику Zeus Ceramica і мав гарний візуальний контроль залізниці, біля якої у рову загинули італієць-фотограф Андреа Роккеллі і росіянин Андрій Миронов, повідомляє Радіо Свобода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський запропонував Італії переглянути справу нацгвардійця Марківа

"Марків, виконуючи функцію керівника на бойовій позиції, навіть за відсутності будь-якого наміру збройної атаки з боку противника, запідозривши пересування журналістів у напрямку потяга, почав діяти, "стріляючи у все, що рухалося в радіусі двох кілометрів", і як виглядає, це була звичайна практика спільних воєнних дій Національної гвардії та війська (ЗСУ)", – пишуть присяжні у тексті-мотивації вироку.

Суд присяжних Павії наважився стверджувати що, "Марків виконував явно незаконний наказ, який порушує положення IV Женевської конфенції 1950 року щодо захисту цивільних під час війни". Судді відкинули аргументи сторони захисту, вказавши, що не були надані вагомі документальні докази або свідчення, які б спростовували причетність солдата до інциденту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі у Венеції влаштували акцію на підтримку Марківа

Свідчення українських військових на процесі названі непевними, суперечливими. Описуючи у мотиваційній частині місце трагічної події, судді, як і в матеріалах досудового слідства, продовжують говорити про інцидент "за умов громадянського конфлікту в Україні, де урядові війська протистояли проросійським сепаратистам". Провідними свідками судді назвали француза Ругелона – "надійний свідок" та італійку Морані – "журналістку-професіонала".

Сторона захисту вивчає текст мотиваційної частини вироку і протягом наступних півтора місяці має час для подачі оскарження рішення суду.

30-річний Віталій Марків з подвійним українсько-італійським громадянством понад два роки перебуває під вартою у міланській в'язниці. 12 липня його засудили до 24 років неволі за причетність до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі під час війни на Донбасі 5 років тому. Він заперечує свою причетність до загибелі іноземних репортерів на Донбасі і налаштований оскаржувати рішення суду першої інстанції.

Зараз ви читаєте новину «Справа Марківа: в Італії пояснили вирок українцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути