Ексклюзиви
субота, 31 грудня 2022 07:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти бойових дій
4

Збройні сили України з боями продовжують контрнаступ у Луганській області, завдаючи ударів по ворожих казармах і складах БК.

У Донецькій області російські окупанти знизили темпи штурмів на Бахмутському напрямку, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

На Донбасі триває контрнаступ ЗСУ на заході Луганської – сході Харківської областей. Війська РФ продовжили 30 грудня обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Сватове – Кремінна. Українські війська відбили атаку окупантів на Стельмахівку, що в 15 км на захід від Сватового. Водночас війська РФ вели атаки в районі Стельмахівки та Джерельного, що в 10 км на захід від Сватового.

Російський так званий військовий блогер стверджує, що частини 76-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) і частини 74-ї мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу просунулися на північний захід від Кремінної в 16 км на північний захід від міста та у бік Макіївки в 22 км на північний захід від Кремінної. На кадрах із геолокацією, опублікованих 29 грудня, видно російських солдатів на тактично значущих висотах біля Білогорівки в 10 км на південь від Кремінної, де тривають бойові дії.

ЗСУ 30 грудня завдали ударів по районах зосередження російських військ в окупованій частині Луганської області. Українське джерело підтвердило, що ударів завдали по російських казармах в Алчевську та по складах техніки в Кадіївці та Брянці. Українські джерела також повідомили, що ЗСУ завдали удару по російській базі в Гірському (приблизно за 40 км на південний схід від Кремінної).

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможні новини: ЗСУ на півдні знищили сотні окупантів разом із технікою

Ситуація на Донбасі залишається складною. Російські війська 30 грудня продовжили наступ у районі Бахмута, хоча й повільнішими темпами. Українські війська відбивали атаки російських загарбників поблизу Соледара в 10 км на північний схід від Бахмута, Івановського в 5 км на захід від міста та Кліщіївки за 7 км на південний захід від Бахмута.

Війська РФ нібито узяли під контроль деякі опорні пункти поблизу Підгородного за 5 км на північний схід від Бахмута. На геолокованих кадрах бойових дій, опублікованих 29 грудня, видно позиції групи "Вагнер" у будівлі опитненської школи приблизно за 2 км на південь від Бахмута. "Російські блогери", зокрема, повідомляли, що ЗСУ здійснили контратаки, аби відвоювати позиції на південь та схід від Бахмута. На кадрах з геолокацією від 29 грудня видно, як українські сили проводять контратаку на південь від Бахмута та входять до північно-західного сектору Курдюмівки, що приблизно за 12 км на південний захід від міста.

30 грудня російські війська продовжили наземні атаки на північ від Авдіївки та вздовж західної околиці Донецька. Українські війська відбили атаки окупантів на Авдіївку, Кам'янку (5 км на північ від Авдіївки), Веселе, Водяне, Красногорівку та Мар'їнку (усі від північно-західної до південно-західної околиці Донецька). Російський "воєнкор" стверджував, що війська РФ продовжували атаки вздовж західної околиці Донецька, зокрема на Водяне, Першотравневе, Невельське та Опитне. Нібито ЗСУ безуспішно намагалися контратакувати у Мар'їнці.

Російські війська продовжували плановий вогонь вздовж лінії зіткнення Авдіївки та Донецька, а також у західній частині Донецької та східної частини Запорізької областей.

Українські сили 30 грудня завдали удару по району зосередження російських військ у Донецьку. Російські та українські джерела розмістили фотографії наслідків удару ЗСУ по готелю "Вікторія" в Донецьку, який часто відвідували високопоставлені російські діячі та військові. Російські ЗМІ повідомили, що внаслідок удару загинув начальник контрольно-слідчого відділу військового слідчого управління Слідчого комітету РФ з об'єднаного угрупування військ Євген Рябков.

Якщо росіяни не хочуть вмирати в Україні, їм потрібно негайно покинути межі Росії та втекти, заявив міністр оборони Олексій Резніков у своєму відеозверненні. На початку січня РФ має намір ввести воєнний стан, закрити кордони та почати нову хвилю мобілізації.

Раніше глава ГУР МО Кирило Буданов підтвердив, що нова хвиля мобілізації в Росії намічена на 5 січня 2023 року. Таке рішення кремлівський режим прийняв через брак живої сили на фронті.

В РНБО також вважають, що влада Російської Федерації розглядає питання про оголошення в країні загальної мобілізації. Не виключено, що Кремль закриє кордони для виїзду з РФ чоловіків у віці до 65 років, заявив 21 грудня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути