Ексклюзиви
четвер, 20 липня 2023 08:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Сили оборони просуваються вперед: аналітики показали свіжі карти боїв
6

Збройні сили України на фронті продовжують контрнаступ одразу на кількох напрямках. На підступах до Бахмута Донецької області ЗСУ змусили російські сили відступити з позицій на північний схід від Оріхово-Василівки.

Ситуація в Харківській та Луганській областях лишається складною, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої на Донбасі тривають.

Російські війська продовжують наступальні операції на Куп'янському напрямку. Водночас ЗСУ відбили наступ та заволоділи ініціативою.

Російська армія неоднократно намагалася просунутися в напрямку Сватове-Кремінна. Росіяни атакували українські позиції в Білогорівці, щоб створити нову лінію оборони для захисту Лисичанська. Зараз ситуація на напрямку Сватове-Кремінна стабілізувалася.

Сили РФ нібито досягли успіхів поблизу Кармазинівки в 12 км на південний захід від Сватового. Водночас у ISW не бачать візуального підтвердження цієї заяви росіян.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЗСУ атакували російські сили на північний захід від Нововодяного в 17 км на південний захід від Сватового.

19 липня українські війська продовжували контрнаступ на північному та південному флангах Бахмута. На окремих ділянках здобули успіхи. Українські сили просуваються на захід від Андріївки. ЗСУ також незначно просунулися в районі Кліщіївки і звільнили нові позиції на панівних висотах на західній околиці населеного пункту.

Російські війська 19 липня провели обмежені контратаки в районі Бахмута, але не досягли підтверджених успіхів. Українські війська відбили російські штурми поблизу Богданівки в 6 км на північний захід від міста-фортеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW пояснили, чому ворог відступає під Бахмутом

Російські війська безуспішно контратакували в напрямку Миньківки, Григорівки, Берхівки та Іванівського. 19 липня ЗСУ продовжували обмежені наступальні дії вздовж фронту Авдіївка-Донецьк, де досягли успіхів. Також проводили атаки поблизу Кам'янки та Куртиної Балки.

Геолокаційні кадри від 19 липня показують, що російські окупанти нібито незначно просувалися на північний захід від Мар'їнки. Генштаб України повідомив, що українські сили відбили російські атаки поблизу Невельського, Красногорівки, що в 22 км на південний захід від Авдіївки, та Мар'їнки.

Російські десантно-штурмові загони "Шторм-Z" провели безуспішні наступальні дії між Олександрівкою в 26 км на південний захід від Авдіївки і Мар'їнкою. Безуспішно атакували українські опорні пункти під Авдіївкою.

Українські захисники продовжували контрнаступальні операції в районі західного кордону Донецької та східного Запорізької областей, просуваючись у цьому районі.

Геолокаційні кадри, опубліковані 18 липня, свідчать, що українські війська просувалися на північ від Старомайорського в 9 км на південь від Великої Новосілки. ЗСУ досягли успіху на напрямках Велика Новосілка-Старомайорське та встановили контроль над новими невизначеними посадками.

Українські десантники здійснили значну кількість наступальних дій на напрямку Велика Новосілка-Старомайрське. Російські ж війська втрачають вогневе керування в цьому районі, а це вектор українського просування на Бердянськ.

18 липня українські воїни також досягли успіху на лінії Велика Новосілка-Урожайне. Ворог безуспішно вів наступальні дії поблизу Рівнополя, Новодарівки та на північ від Приютного.

ЗСУ тим часом просунулися на понад 1 км у невизначеному районі в напрямку Мелітополя. Досягли успіху на лінії Мала Токмачка-Новопокровка.

Пов'язаний з Кремлем "воєнкор" стверджував, що українська артилерія вразила російські військові склади в Бурчаку в 42 км на південний захід від Оріхова на Запоріжжі.

Російські джерела продовжують поширювати кадри, які вказують на те, що українські війська утримують позиції на східному (лівому) березі Херсонської області.

Розпочалася 512-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник зосереджує основні зусилля на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках, повідомив уранці 20 липня Генеральний штаб Збройних сил України у Facebook. Протягом минулої доби там відбулося близько 30 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Сили оборони просуваються вперед: аналітики показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути