Ексклюзиви
середа, 18 жовтня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Розповіли деталі передачі Україні ATACMS

Розповіли деталі передачі Україні ATACMS
Випробували ATACMS на полігоні в США в червні 2017 року / East News

Стаття у виданні The New York Times

Українські сили вперше використали недавно поставлені американські ракети великої дальності ATACMS проти Росії у вівторок після того, як президент Джо Байден подолав своє тривале небажання надати зброю, дозволивши Пентагону таємно доставити її в останні кілька днів.

Рішення відправити ракети означало зсув адміністрації Байдена в той час, коли українські війська борються в контрнаступі на півдні та сході країни. Байден раніше хвилювався, що посилання більш потужної зброї може призвести до ескалації конфлікту з Росією.

За словами чиновника США, знайомого з атакою, Україна використала ATACMS для удару по двох авіабазах на окупованій Росією території у вівторок. Сили спецоперацій України повідомили, що внаслідок обстрілу пошкоджені злітно-посадкові смуги та знищені дев'ять вертольотів, склад боєприпасів, зенітну ракетну установку і військову техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Застосування ракет підтвердив президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні особливо вдячний США. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Вони реалізуються дуже акуратно - ATACMS себе зарекомендували", - сказав він.

Незрозуміло, що змінять ці ракети надалі на полі бою. Інша зброя, надана Заходом, включаючи танки, забезпечила лише незначну перевагу у війні, яка зав'язалася на місяці. Версія ракети, надісланої США, має обмежений радіус.

Тим не менш офіційні особи заявили, що цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних баз, які Росія використовує для підтримки з повітря та постачання своїх військ в Україні. Одна з умов, висунутих до українців – ракета не може використовуватися для атак на території Росії.

США відправили в Україну близько 20 ракет

Після багатьох повідомлень, що прийняли рішення про постачання зброї, її доставку здійснили в таємниці через занепокоєння, що її транспортування може атакувати Росія. Крім того, Україна хотіла спробувати застати росіян зненацька. Двоє західних чиновників заявили, що США відправили в Україну близько 20 ракет.

Версія ракети ATACMS, надісланої українцям - касетний боєприпас, який викидає 950 невеликих бомб, що можуть шкодити великій території. Зброя такого типу заборонена міжнародною угодою, яку США не підписували.

ATACMS - другий тип касетної зброї, яку, як відомо, США надали Україні. У липні адміністрація Байдена почала постачати Україні 155-міліметрові артилерійські снаряди, кожен з яких містить 72 суббоєприпаси меншого розміру, призначені для ураження бронетехніки та ворожих солдатів.

Новіші версії ATACMS мають один вибуховий заряд. США вирішили, що їхні запаси таких зарядів настільки малі, що не можуть віддати їх

Новіші версії ATACMS мають один вибуховий заряд у боєголовках, і США дійшли висновку, що їхні власні запаси таких зарядів настільки малі, що не можуть дозволити собі віддати їх.

Більше року після початку війни Білий дім відхиляв вимоги Зеленського щодо зброї. Частково занепокоєння полягало в тому, що Україна може використати ракети великої дальності, щоб вражати цілі в глибині Росії, і певний час американські чиновники вважали, що використання ATACMS може перетнути одну з "червоних ліній", що призведе до ескалації ситуації Росією.

Але тепер це мислення змінилося. Принаймні частково через те, що аналогічні ракети великої дальності надали Велика Британія та Франція на початку цього року, і їх використання не викликало особливої реакції Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Байден сказав Зеленському під час візиту до Білого дому у вересні, що змінив точку зору та погодився надати ракети, хоча версію з обмеженим радіусом дії, за словами осіб, знайомих із розмовою.

Андрій Загороднюк, колишній міністр оборони України, сказав, що розгортання ATACMS відбувається в критичний момент контрнаступу України, під час якого українська армія намагається досягти значного прогресу проти жорсткої російської оборони.

"Їхня важливість величезна. Це дозволить вразити значні матеріально-технічні та командні пункти на всіх оперативних глибинах сьогоднішнього фронту", - сказав Загороднюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Керовані ракети, доставлені США, можуть вражати цілі на відстані 160 км і запускаються з транспортних засобів, які можуть швидко їздити та ховатися з позиції після стрільби, щоб уникнути російської контратаки. Серед озброєнь найбільшої дальності, які є в розпорядженні України - французька крилата ракета повітряного базування SCALP і британська Storm Shadow. Їх використовували для ураження російських цілей, зокрема в Криму. Але щоб запустити ці крилаті ракети, українські військові літаки потенційно можуть наражатися на російські ракети "земля-повітря" та винищувачі.

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вашингтонського аналітичного центру, вважається, що крилаті ракети французького виробництва мають максимальну дальність приблизно 550 км.

Taurus має радіус дії понад 500 км і стане найновішою та найдосконалішою ракетою великої дальності для Києва

Тепер, коли американські ракети прибули, Німеччина буде змушена дати свої ракетні системи Taurus. Як і Байден, німецький канцлер Олаф Шольц чинив опір наданні Україні ракет великої дальності його країни, частково для того, щоб уникнути ескалації конфлікту. Taurus має радіус дії понад 500 км і стане найновішою та найдосконалішою ракетою великої дальності для Києва.

Україна пообіцяла не обстрілювати ATACMS Росію. Запевнення, яке вона також дала, коли Британія та Франція дали свої ракети великої дальності.

ATACMS розробили наприкінці холодної війни для того, що військові називають місіями глибокого удару по пріоритетних цілях противника. В епоху до GPS ця ракета була рідкісною наземною керованою зброєю на полі битв 1980-х і 1990-х, створеною для запуску з армійської ракети-носія M270, яка могла нести дві ракети одночасно.

Для порівняння, менший транспортний засіб HIMARS, який Пентагон надав Києву минулого року, може перевозити лише один ATACMS.

Під час атак у вівторок Україна використала довгоочікувані ракети в операції під кодовою назвою Dragonfly, завдавши удару по авіабазі на березі Азовського моря - настільки глибоко в материковій частині України, наскільки Росія може базувати свої сили.

У відносно рідкісному коментарі щодо поточних військових операцій генерал Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ, оприлюднив заяву, в якій підтвердив використання ATACMS із відеозаписом їх запуску в небо серед ночі.

Російська перевага в повітрі створювала важкий виклик для українських сил протягом кількох місяців - ударні вертольоти РФ регулярно обстрілювали їхні позиції, а російські винищувачі завдавали ударів потужними керованими бомбами. Атаки з повітря ускладнили спроби Києва зосередити значну кількість сил уздовж будь-якої окремої лінії наступу та зіграли ключову роль у сповільненні українських наступальних операцій.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Розповіли деталі передачі Україні ATACMS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути