вівторок, 22 жовтня 2024 06:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни застосовують хімзброю проти ЗСУ й систематично страчують військовополонених

Росіяни застосовують хімзброю проти ЗСУ й систематично страчують військовополонених
Російські війська останнім часом збільшили кількість систематичних безкарних страт українських військовополонених. Фото: pixabay.com

Російські окупанти на фронті збільшили кількість систематичних безкарних страт українських військовополонених і продовжують застосовувати хімічну зброю, порушуючи Женевську конвенцію та Конвенцію про заборону хімічної зброї.

21 жовтня стало відомо, що російські війська стратили двох беззбройних українських військовополонених поблизу Селидового, Донецька область, 18 жовтня, розстрілявши їх зв'язаних в упор, пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Женевська конвенція про військовополонених забороняє нелюдське поводження з військовополоненими та їхню страту. Російський військовий блогер також опублікував відеозапис і відкрито заявив 20 жовтня, що російські війська застосовують хлорпікрин (пестицид, який пошкоджує легені) проти українських військ", - йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мамулечко, буду прориватися"- батьки впізнали тіло розстріляного українського захисника на Курщині

Українські офіційні особи раніше повідомляли, що росіяни все частіше оснащують гранати хлоропікрином.

"Очевидне систематичне вчинення воєнних злочинів на всьому театрі бойових дій свідчить про те, що у російських військ низький рівень дисципліни. Російські польові командири не роблять нічого, щоб запобігти участі своїх підлеглих у такій злочинній поведінці, або, можливо, навіть заохочують їх до неї. Немає жодних доказів того, що Росія притягує персонал до відповідальності за порушення законів війни, про які повідомлялося", - звітують аналітики.

Ще 1 травня Державний департамент США встановив, що російські війська використовують хлоропікрин і речовини для боротьби з масовими заворушеннями (RCA), порушуючи Конвенцію про заборону хімічної зброї, яку підписала Росія.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни застосовують хімзброю проти ЗСУ й систематично страчують військовополонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути