пʼятниця, 22 листопада 2019 19:11

Росія нестиме відповідальність за міжнародні військові злочини

Росія нестиме відповідальність за міжнародні військові злочини
На фото російський військовий проходить повз жителів Донбасу. З 2014 роки Росія веде окупацію частини української території гібридними військами. Фото: Reuters

Росію притягатимуть до відповідальності після її виходу з Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів.

"Вона вчинила багато злочинів ще за ті часи, поки була частиною цих угод, і їх ніхто не скасовує", - каже в коментарі Gazeta.ua експерт-міжнародник Олександр Хара.

Поки в РФ є "путінський режим" Росія буде порушувати міжнародне законодавство.

"Прикладом є відеодокази звірств, скоєних бійцями приватної військової компанії "Вагнер", що заборонена російською конституцією. Це, до речі, свідчить про те, як РФ ставиться не тільки до міжнародного права, яке трактує як їй зручно, а й до власних законів", - каже він.

РФ не несе відповідальність, тому що є ядерною державою та членом Ради безпеки ООН.

"Через це будь-які дії щодо РФ є або правові, тобто через резолюцію РБ, або коли ця держава стане слабкою і не зможе протидіяти. Притягнути Росію через резолюцію неможливо, бо вона блокуватиме всі подібні рішення.Тому треба чекати", - каже він.

Визволення Криму та Донбасу у зв'язку з цим може затягнутися на десятиріччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливий день: міжнародний суд ООН оголосить рішення у справі "Україна проти Росії" щодо Криму

"Стосовно ООН та її долі. Мета цієї організації – недопущення третьої світової війни за участю наддержав і цю функцію вона виконує добре. ООН не суб'єктна. Вона працює наступним чином: є суверенні держави віддають частину свого суверенітету та підкоряються правилам, в яких вони беруть участь. Безумовно хотілося-б щоб вона працювала інакше, могла зупинити агресора, але це не так", - додає Хара.

Україна має фіксувати і задокументувати факти, які можна використовувати в міжнародних судах і надалі.

Росія вийшла з Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів.

Володимир Путін поставив свій підпис під законом про вихід, йдеться на сайті Держдуми РФ.

Підписаний документ називається "Про відкликання заяви, зробленої під час ратифікації Додаткового протоколу до Женевських конвенцій вiд 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I)".

Зараз ви читаєте новину «Росія нестиме відповідальність за міжнародні військові злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути