Ексклюзиви
понеділок, 25 квітня 2022 12:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія намагається приховати сліди масових поховань у Маріуполі

Росіяни почали знищувати сліди масових поховань у Маріуполі.

Російська пропаганда разом з "офіційними органами ДНР" випустила серію "спростувань" інформації про масові поховання в Мангуші, повідомив радник міського голова Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

"Репортер стверджує, що всі могили індивідуальні. На доказ навіть піднімають дрон і роблять загальну панораму де справді кілька рядів могил схожі на індивідуальні. Однак, повертаючись до супутникових знімків, ми не бачили подібного, що спричиняє вмотивовану підозру про навмисне маскування братської могили під індивідуальні задля приховання слідів злочину", - пише Андрющенко.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київщині продовжують знаходити масові поховання

Радник додає, що закопані замасковані могили, на тлі й серед яких знімають, створено технікою, а не вручну.
"Між могилами в одному ряду немає відступів, необхідних для засипання та облаштування кладовища, висота ґрунту й характер насипу вказує на те, що засипання робили технікою. Зверніть увагу на реальну висоту та облаштування рядів у порівнянні з людьми", - каже він.
Андрющенко зазначає, що автори фейку намагалися створити картинку, що всі могили зроблені вручну. Однак зробити це вручну неможливо.
"У ролику немає трун для поховань. А з огляду на реальну неможливість виробництва трун у такій кількості, ми стверджуємо що це чергова брехня", - запевняє.
 
У ролику пропагандисти стверджують про "індивідуальний підхід" і невелику кількість похованих.
"Однак ми бачимо хаотично розставлені таблички про поховання, абсолютна більшість яких безіменна й позначає лише приблизний вік. Максимальний номер, що ми бачимо - 268. Однак ще раз звертаємо увагу, що йдеться суто про одну ділянку масового поховання", - пояснює радник.
 
Для посилення значення ролику "народна міліція" випустила також спростування інформації. Де зазначає, що відповідні урви для масових поховань зробили інженерні війська України 6-11 березня.
"Маємо нагадати, що на підтверджений період облаштування місць масових поховань ця територія вже перебувала під контролем російського окупаційного корпусу. Також історія, викладена на стільникових знімках, спростовує цю маячню", - підкреслив Анрющенко.
 
В окупованому російськими військами селищі Мангуш, розташованому менш як за 20 км від Маріуполя, супутник зафіксував братську могилу. Траншея - завдовжки понад 300 м. Викопана траншея з'явилась орієнтовно наприкінці березня. На знімку від 23 березня її ще не було. На наступному знімку цієї місцевості від 29 березня вже видно вириту траншею і, ймовірно, техніку, якою її робили.
Зараз ви читаєте новину «Росія намагається приховати сліди масових поховань у Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути