понеділок, 12 червня 2017 18:29

Росія концентрує війська навпроти Харківщини і Сумщини - військовий експерт

Росія концентрує війська навпроти Харківщини і Сумщини - військовий експерт
Росія концентрує біля українських кордонів свої війська через зближення України з НАТО Фото: narodna-pravda.ua

Поки основна увага українських військових прикута до зони АТО, росіяни концентруються північніше — напроти Харківщини та Сумщини. Створюють нові військові частини та перекидають існуючі. Такими даними володіє військовий експерт Костянтин Машовець.

"Виходячи зі своєї військової доктрини, Росія формує угруповання на західному напрямку - в тому числі і біля наших кордонів. В основному це мотострілкові і танкові частини сухопутних військ. Крім нових дивізій, є ще окремі бригади, які перекидаються на західний напрямок. Там є ударні засоби повітряного нападу - бомбардувальники і штурмовики, які можуть завдавати ударів по наземних об'єктах. Їх є досить значна кількість. Російські мотострілецькі бригади відрізняється від механізованої української бригади по штату, набору техніки, засобах ураження. Вони потужніші.

Причина високої концентрації військ біля наших кордонів — шлях України у сфері національної безпеки. Ми йдемо в НАТО. Для Росії НАТО - це ворог. Тобто наше декларування курсу в НАТО апріорі змушує російську сторону розгортати на західному напрямку відповідні сили і засоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готують танки: окупанти говорять про "наступ ЗСУ" на Донбасі

Звертаю увагу на ударний компонент цього угруповання. Саме він свідчить про наявність чи відсутність довготривалих агресивних планів. Оборона - це одні сили і засоби, напад — інші. Хоча будь-яке значне угруповання військ може розглядатися як універсальне, здатне вести, як оборонні, так і наступальні дії. Зараз у нас прикута увага до зони АТО, а противник сконцентрував значні кошти на північ від цієї ділянки - навпаки Харківської та Сумської областей.

Було б гірше якби ці війська, знаходилися в польових умовах і ховалися. Це свідчило б про спробу створити умови для оперативної раптовості, а значить про наявність планів близького і швидкого нападу. Замість цього, росіяни зайняті переважно будівництвом стаціонарних військових містечок або парків для техніки. Хоча, звичайно, розслаблятися не варто - це цілком може бути таким собі "дезінформаційним" моментом", - вважає Машовець, пише "Народна правда".

Командування окупаційних військ видає поранених російських військовослужбовців за жителів Донецької і Луганської областей. Таким чином, намагаючись зменшити показники особистих втрат та показати "звірства" українських військових.

Як повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони, з 6 цивільних осіб, поранених 5 червня у районі Крута Балка, двоє виявилися російськими військовослужбовцями 11-го окремого мотострілецького полку.

Зараз ви читаєте новину «Росія концентрує війська навпроти Харківщини і Сумщини - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути