Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2022 08:02

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ втрачає позиції під Бахмутом: свіжі карти боїв від ISW
4

На Донбасі 19 грудня російські окупанти втратили одразу декілька позицій під Бахмутом Донецької області.

Складнощі у ворога виникають і на лінії фронту Сватове – Кремінна в Луганській області, свідчать свіжі карти від американського Інституту вивчення війни (ISW).

Контрнаступ Збройних сил України на сході Харківської і заході Луганської областей триває. Російські війська 18 і 19 грудня продовжили обмежені контратаки з метою повернення втрачених позицій у районі Сватового та Кремінної. ЗСУ відбили російські атаки в районі Стельмахівки в 15 км на захід від Сватового. Водночас російські окупанти намагалися атакувати українські позиції в районі Кремінної біля Червонопопівки за 5 км на північ від Кремінної, Макіївки у 22 км на північний захід від Кремінної, а також Григорівки, Серебрянки та Білогорівки, що приблизно в 10 км на південь від Кремінної.

Артилерія РФ нібито завдала удару по зосередженню українських сил поблизу Діброви в 5 км на південний захід від Кремінної. Це вказує на те, що українські війська могли просунутися в цей район. Російські військові "блогери" відзначили погані умови для російських військ на лінії Сватове – Кремінна та зазначили, що російські солдати, дислоковані поблизу Сватового, страждають від захворювань, пов'язаних із поганою гігієною та ненаданням першої допомоги в холодних і сирих умовах. Південна частина лінії непрохідна для російської армії через багнюку та туман.

ЗСУ завдали ударів по російських тилах у Луганській області. 18 грудня українські війська випустили три ракети HIMARS по Щастю, що приблизно за 15 км на північ від Луганська вздовж траси H21. 16 грудня там ліквідували щонайменше 16 російських військовослужбовців і знищили 12 одиниць техніки. Російські джерела також стверджували, що українські сили завдали ударів HIMARS по Сватовому, а також по Новоселівці та Алчевську (обидва міста на південний захід від Луганська перебувають під контролем так званої ЛНР з 2014 року).

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможні новини: ЗСУ насипали окупантам на півдні

На Донбасі російські війська втратили позиції на південь від Бахмута 18 грудня та продовжили наземні атаки в цьому районі 19 грудня. Українським силам вдалося вибити російські війська з невказаних позицій, за які вони воювали всю осінь. ЗСУ за добу відкидають п'ять-сім російських диверсійно-розвідувальних груп поблизу Бахмута.

Армія РФ продовжує безуспішні наземні атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута в районах Верхньокам'янського в 30 км на північний схід, Виїмки (22 км на північний схід), Веселого (16 км на північний схід), Бахмутського (7 км на північний схід) і Підгороднього (3 км на північний схід), а також на південь від Бахмута в районі Кліщіївки (7 км на південний захід) та Андріївки (10 км на південний захід).

18 і 19 грудня російські війська продовжили наземні обстріли західних околиць Донецька. Водночас ЗСУ відбили російські атаки поблизу Олександрополя (15 км на північ від Авдіївки), Первомайського, Красногорівки та Невельського (усі на північно-західній околиці Донецька), а також Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки (усі на південно-західній околиці Донецька).

Російські джерела стверджують, що окупанти прорвали українську оборону в центрі Мар'їнки 18 грудня і просуваються далі на захід 19 грудня. Нібито захоплення росіянами Мар'їнки дозволить російським військам обійти Вугледар на південному заході та просунутися на північний захід у напрямку Курахового, яке є основним українським транспортним вузлом і залізничною лінією.

Українські захисники витіснили російські частини з позицій у Побєді та встановили контроль над опорними пунктами на південь від Мар'їнки. 18 і 19 грудня українські війська здійснили обмежені контратаки, щоб відвоювати втрачені позиції на південний захід від Донецька в районі Вугледара.

На півдні російські війська відводять деякі елементи з районів уздовж східного (лівого) берега річки Дніпро в Херсонській області. Продовжують зводити оборону на сході Херсонської області та намагаються відвести основні підрозділи з українського артилерійського полігону вздовж Дніпра. Однак російська артилерія має таку саму дальність, що й українська, і виведення російських сил із зони радіусу дії української артилерії також перешкоджатиме російським військам завдати удару через річку Дніпро за допомогою існуючих систем озброєння.

Армія РФ скоротила свою присутність у Новій Каховці, але незрозуміло, чи російські війська повністю відходять із населеного пункту. Російські сили продовжували обстрілювати райони на західному (правому) березі річки Дніпро, включаючи місто Херсон та його околиці.

На Запоріжжі мобілізовані російські війська прибули до Бердянська для навчання та "оборони" окупованої області. Російські війська збільшують свою чисельність у Мелітопольському районі.

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських окупантів, а також шести ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога. Силами протиповітряної оборони минулої доби було збито два ворожих гелікоптери.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили склад боєприпасів, три пункти управління та три райони зосередження живої сили противника.

Зараз ви читаєте новину «РФ втрачає позиції під Бахмутом: свіжі карти боїв від ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути