середа, 14 березня 2018 10:07

"Путін прорахувався": Турчинов розказав, що врятувало Україну від повномасштабного наступу РФ

"Путін прорахувався": Турчинов розказав, що врятувало Україну від повномасштабного наступу РФ
У березні 2014-го Росія кілька разів посилала війська впритул до українського кордону. Розвідка доповідала про високу ймовірність повномасштабного наступу в 4 годині ранку. Фото: Joinfo

Голова РНБО Олександр Турчинов розповів, чому Росія не зважилася на повномасштабну війну з Україною навесні 2014-го. На його думку, ситуацію врятували добровольці. Їхню появу Путін не передбачив у своїх планах.

У березні 2014 року росіяни кілька разів мали наміри повномасштабного наступу. Але щоразу розвертали війська, пише "Укрінформ" за матеріалами з документального фільму "Україна. 100 днів над прірвою".

"Десь впродовж березня вже декілька разів, тричі, а може й більше, наша розвідка давала дані, що саме вранці о 4 годині російські війська ввійдуть на територію України, почнеться масштабний наступ. Перший раз – ми ніч провели на командному пункті, повна бойова готовність. Чекаємо. Танки підійшли практично до кордону і розвернулися. Другий такий раз, впродовж тижня – тепер точно сьогодні о 4 годині буде наступ", - сказав у кадрі Турчинов. Тоді він виконував обов'язки президента України.

Поява добровольчого руху, за словами Турчинова, дала можливість оговтатися українській армії.

"Путін прорахувався. Він вважав, що знищив українську армію, спецслужби, економіку. Але він не прорахував того, що в Україні створять добровольчий рух. Коли хлопці - юристи, викладачі, студенти - прямо з Майдану підуть на передову. І, власне, створення добровольчого руху тоді - це ключовий момент, який зірвав плани Путіна", - зазначив голова РНБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ готова до наступу на Україну та країни Балтії - доповідь аналітиків США

У той період війська РФ стояли уздовж усього кордону - понад Донецькою, Луганською, Харківською, Чернігівською та Сумською областями. Відстань до України була лише 1 км.

Міністр МВС Арсен Аваков зазначив, що ударні групи вертольотів впритул наближалися до кордонів України. Проте щоразу розверталися. Також масово поширювали чутки про введення російських "миротворців" на Донбас.

Війна на Донбасі не закінчиться зі смертю Путіна, вважає Богдан Петренко, експерт Українського інституту дослідження екстремізму. Вирішення конфлікту залежить "від того, чи погодиться Європа збільшити тиск на Путіна. Олігархи з його оточення вже незадоволені - через санкції щомісяця втрачають мільярдні суми. Змушують піти на поступки в українському питанні. Подальший розвиток подій залежить від того, що він обере: підтримку оточення чи можливість стати супер-лідером нації".

Зараз ви читаєте новину «"Путін прорахувався": Турчинов розказав, що врятувало Україну від повномасштабного наступу РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути