понеділок, 29 травня 2017 18:29

Путін обстрілює цивільних, щоб створити паніку - експерт

Путін обстрілює цивільних, щоб створити паніку - експерт
Ігор Романенко:

Бойовикам стає важче воювати з українською армією. Тому вони тиснуть на населення прифронтових районів. Водночас Росія хоче мати важіль у перемовинах зі світовими лідерами, каже військовий експерт, колишній заступник міністра оборони України 63-річний Ігор Романенко.

Чому Красногорівка стала новою "гарячою точкою"?

- Це рішення варто оцінювати на стратегічному і тактичному рівнях. Це - стандартний прийом Путіна. Коли готується до зустрічей зі світовими лідерами щодо України, намагається показати силу. Яку саме точку фронту і методи використає - залежить від багатьох факторів.

До чого готується Росія?

- З боку Путіна це - підготовка до можливої зустрічі в нормандському форматі найближчим часом. Форматується нове співвідношення сил у перемовинах. Там чекають на Ангелу Меркель. Місцеві земельні вибори в Німеччині проходять для неї успішно. Тримає ситуацію під контролем. Тому, можливо, візьме участь.

29 травня Путін у Парижі зустрічається з президентом Франції Еммануелем Макроном. Багато зусиль і коштів вклав у допомогу Марін Ле Пен та іншому проросійському кандидату. Тепер мусить починати все спочатку. Франція - впливова країна, особливо на тлі виходу британців із ЄС. Макрон заявив про наміри вести жорстку розмову з російським президентом.

Напередодні завершилася зустріч лідерів країн "Великої сімки". Там озвучили можливість нових санкцій до Росії за агресивність щодо України. Водночас зустрічаються міністри закордонних справ держав нормандської четвірки.

У липні в німецькому Гамбурзі відбудеться саміт країн "Великої двадцятки". Перед тим Путін має зустрітися з президентом США Дональдом Трампом. Недавно той заявив, що США візьме активну участь у врегулюванні проблеми. Набирається досвіду. Бачить, що у перемовинах візьмуть участь нові люди. Отже, можна використати нові підходи до вирішення проблем. Зокрема і з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядає війна: постапокаліптичне Широкине на фото

Що відбувається на тактичному рівні?

- Наші військові стали сильніші. Набагато краще підготовлені. 2014 року людей кидали на передову без підготовки - "закривали дірки". Потім стали готувати три дні, ще згодом - до тижня. Тепер навіть бригади, які стоять на лінії фронту, ротують підрозділи. Ті, які ідуть на відпочинок, освоюють нові елементи тактичного бою. Держава вже два роки відновлює і будує нові навчальні центри.

Як на це реагують бойовики?

- Останні зіткнення протягом року показують, що бойовикам стало складно. Мають великі втрати. Їхні лідери визнають, що наші підрозділи просто так не здадуться, артилерія б'є точніше, ефективно використовують безпілотники. Десь нападуть на нашу армію - та їм швидко "віддасть борг". Тому далі тиснути на військових стає безперспективно. Щоб розгорнути широкий наступ, потрібно заводити з Росії нові бригади. Створити угруповання найменше на 200 тисяч бійців.

На це вони не готові піти?

- Так. Тому обирають наступний варіант - тиск на населення. Втрати військових і цивільних у війнах, як правило, один до п'яти. Це створює масовий психоз, дезорганізацію, паніку. З цим треба навчитися боротися. Путін поважає силу. Тому на кожен такий випадок має бути гідна відповідь на військовому й дипломатичному рівнях.

28 травня о 06:40 проросійські бандформування почали обстрілювати Красногорівку на Донбасі, пошкодили будівлю лікарні та школи №2. Навчальний заклад загорівся. З 08:30 обстріли припинили. Про це у Facebook повідомив начальник головного управління Нацполіції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін.

Зараз ви читаєте новину «Путін обстрілює цивільних, щоб створити паніку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути