середа, 26 вересня 2018 14:00

Про миротворців, "Мінськ" і Захарченка: Хуг підсумував діяльність ОБСЄ в Україні

Про миротворців, "Мінськ" і Захарченка: Хуг підсумував діяльність ОБСЄ в Україні
За останні чотири роки не було жодного дня, коли б місія ОБСЄ не зафіксували порушення режиму припинення вогню

Сторони конфлікту на Донбасі не виконали навіть базових обіцянок, які були дані в рамках Мінських угод. Порушення перемир'я відбувалися щодня. За останні 4 роки не було жодного дня, коли б місія ОБСЄ не зафіксували порушення режиму припинення вогню

Про це заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в Україні Александр Хуг, пише "Комерсант".

"Відносне затишшя триває не більше 2-4 тижнів. Одна з причин триваючого насильства в тому, що Збройні сили України і збройні формування занадто близько розташовані один до одного. Мінські угоди передбачають відведення сил і озброєнь", - сказав Хуг.

На думку експерта, головною умовою для припинення війни є політична воля.

"Основна причина затяжного конфлікту може лежати в політичній площині та не обмежується Україною. За наявності політичної волі ситуацію можна було б взяти під контроль. Але поки така воля відсутня", - розповів заступник голови СММ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мене до слова "Мінськ" уже алергія - Ющенко

За словами представника СММ, Росія звинувачувала ОБСЄ у необ'єктивності висвітлення інформації на Донбасі. Йшлося про реакцію світу на ліквідацію глави ДНР Захарченка.

"Ми намагалися отримати доступ до місця вибуху, але нам його не надали. Збройні формування не пустили співробітників СММ до кафе, де все сталося. Все було перекрито. Це відображено в нашому звіті за 31 серпня. Ми не займаємося спекуляціями і пошуком винних. Ми не поліція. Ми – спостерігачі", - пояснив Хуг.

Хуг також додав, що присутність миротворців на території конфлікту для його урегулювання матиме позитивний ефект.

"Вважаю дискусію про миротворців корисною. Нинішніх зусиль з врегулювання конфлікту недостатньо. Дебати про миротворців знову повернули Донбас на перші шпальти світових ЗМІ. Це теж важливо. Про цей конфлікт не можна забувати, бо обстріли тривають, люди продовжують гинути", - підсумував Александр Хуг.

Заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг 31 жовтня 2018-го залишає свій пост. "ОБСЄ не кар'єрна організація. Працювати в її структурах можна не більше 10 років. Я досяг цієї межі та тому залишаю свій пост", - сказав Хуг.

Ім`я наступного глави СММ в Україні не названо.

Зараз ви читаєте новину «Про миротворців, "Мінськ" і Захарченка: Хуг підсумував діяльність ОБСЄ в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути