четвер, 01 лютого 2018 16:59

"Привозиш загиблого, а мати відмовляється його забирати" - розповіли, як проходить обмін тілами загиблих з бойовиками

"Привозиш загиблого, а мати відмовляється його забирати" - розповіли, як проходить обмін тілами загиблих з бойовиками
"Для терористів немає слова честі, домовлятися з ними важко", - Ігор Ушаков. Фото: Facebook

Про те, як проходить обмін тілами загиблих з бойовиками ОРДЛО, розповів очільник 93-ї ОМБр капітан Ігор Ушаков, позивний "Добрий".

Про це пише 93-тя ОМБр на своїй сторінці в Facebook.

Ушаков очолює групу з липня 2016 року, раніше займався загиблими та зниклими безвісти на посаді офіцера-психолога на рівні рідного 3-го механізованого батальйону.

"Особисто брав участь у двох обмінах тілами загиблими. Це було влітку 2017 року, коли бригада стояла на Луганському напрямку. З українського боку були представники цивільно-військового співробітництва нашої бригади, ОТУ "Луганськ" та "Евакуація 200". А з боку окупантів була Луганська організація ветеранів війни в Афганістані. Обидва рази обміни відбувалися на "нулі" на позиції "Фасад" у Щасті. Терористи погодилися обмінювати лише на території, яка прострілюється тільки з їхнього боку. А ми мали виходити без зброї та засобів захисту. Один раз нас навіть змусили роздягнутися по пояс", - розповів "Добрий".

За його словами, на той бік віддавали тіло бойовика, що нещодавно загинув, а також останки терориста, який помер у 2014 чи 2015 році. Особистість другого була підтверджена аналізом ДНК.

"Назад ми мали отримати тіла двох наших побратимів, один з яких загинув під Жолобком, інший - у районі Сокольників на Луганщині. Одного віддали одразу, а іншого я забирав протягом 9-ти днів. Бо для терористів немає слова честі, домовлятися з ними важко. Мені казали, що друге тіло не привезли, бо не оформили якісь документи. Потім почали ще більше "тягнути гуму". Я кожного-божого дня приїздив туди на 9 ранку з позицій, де стояла наша бригада. Це близько 80 км поганими дорогами", - розповів він.

Ушаков наголосив, що це був червень і "Евакуація 200" мусила кожного разу приганяти машину з рефрижератором.

"Через 9 днів мені нарешті сказали прибути на місце обміну. На жаль, через загиблих на Маріупольському напрямку я не міг тримати машину з рефрижератором. Тому довелося забирати тіло так. Мені віддали його просто у пакеті, як бурульку. Навіть не розкривали, по-скотячому. Хоча ми віддавали тіла їхніх загиблих вдягненими, у трунах. Бо у нас є повага до загиблих, ким би вони не були за життя. Ми поклали тіло нашого бійця у наш автобус ЦВС, і я погнав на повній швидкості до Сєвєродонецької судово-медичної експертизи. На жаль, коли привезли, тіло відтаяло, і ми не могли ховати бійця у відкритій труні", - згадує Ігор Ушаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вночі на "нульовій" загинув воїн АТО Ярослав Козак

Він відзначає, що часто терористи віддають наших загиблих у понівеченому стані – у них виколоті очі, відрізані вуха, розпатрані животи, куди насипали піску. Вони ізверги.

За його словами, найважчим у роботі є доставка тіл родичам.

"Привозиш загиблого, а мати відмовляється його забирати. Каже: я вам дала живого, поверніть мені живого, це не мій син. Найчастіше просто привозиш тіло, вибачаєшся за те, що не вберегли, розділяєш із родичами їх горе", - додав він.

У боях з російськими найманцями-терористами біля Авдіївки Донецької області загинув військовослужбовець 21-річний Ян Пуцулай.

Зараз ви читаєте новину «"Привозиш загиблого, а мати відмовляється його забирати" - розповіли, як проходить обмін тілами загиблих з бойовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути