пʼятниця, 23 червня 2023 13:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Пригожин розказав про реальні причини вторгнення Росії в Україну

Пригожин розказав про реальні причини вторгнення Росії в Україну
РФ хотіла призначити президентом України екснардепа Віктора Медведчука та поділити матеріальні активи країни. Фото: ТАСС

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну жодним чином не пов'язане із 8 роками війни на Донбасі.

Воно було продиктоване бажанням російської еліти перетворити Україну на маріонеткову державу з подальшим розділом її економічних активів, заявив засновник і фінансист приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин у розлогому інтерв'ю. Він визнав, що усі 8 років на Донбасі були взаємні обстріли між українськими військовими та росіянами, а інтенсивність цих обстрілів періодично підвищувалася чи знижувалася.

"До лютого 2022 року нічого незвичайного на фронті не відбувалося. Зараз вже Міністерство оборони РФ намагається обдурити громадськість і президента, розповідаючи історію про те, що з боку України була шалена агресія. Нібито вони збиралися разомі з усім блоком НАТО на нас напасти. Так звана спецоперація 24 лютого 2022 року була розпочата з абсолютно інших причин", – сказав він.

Пригожин стверджує, що відпочатку можна було обійтися без війни.

"Наскільки я занурений в цю історію, Володимир Зеленський, коли став президентом, був готовий до будь-яких домовленостей. Все, що потрібно було зробити Кремлю, це злізти з Олімпу, піти і домовитися", – заявив ватажок найманців.

Другою причиною повномасштабного вторгнення в Україну Пригожин назвав бажання Москви поставити гауляйтером України екснардепа Віктора Медведчука:

"Медведчук уже в Києві собі чекав, коли прийдуть російські війська, Зеленський втече, всі складуть зброю. А він стане президентом цієї України. Завдання було в матеріальних активах, які необхідно буде поділити після того, як вони візьмуть її під контроль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт між Пригожиним і Шойгу набрав обертів на тлі контрнаступу

Пригожин визнав також, що пропагандистські гасла про захист "російських людей" на Донбасі звелися де-факто до банального грабування України.

"Наша священна війна з тими, хто ображає російський народ, з тими хто його намагається принизити, перетворилася просто на рекет. Вірніше у крисятництво, підняте в ранг закону, в ранг національної ідеології", – сказав він.

Засновник і фінансист приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин давно заручився підтримкою російських ультранаціоналістів. Він жадає усунути з посади міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу.

Високопосадовці у Кремлі намагаються змусити Пригожина відмовитися від своїх політичних амбіцій у Росії. Низка наближених до адміністрації президента РФ Володимира Путіна стверджували, що Пригожин використовує битву за Бахмут та війну в Україні, аби стати політичною фігурою.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну Володимир Путін заявив, що війна потрібна нібито для захисту населення Донбасу, а також для "демілітаризації та денацифікації" України.

Зараз ви читаєте новину «Пригожин розказав про реальні причини вторгнення Росії в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути