Ексклюзиви
понеділок, 01 квітня 2019 14:52

Президент Білорусі Лукашенко різко запереживав за майбутнє України

Президент Білорусі Лукашенко різко запереживав за майбутнє України
Президент Білорусі Олександр Лукашенко та спецпредставник ОБСЄ в Україні, мартін Зайдек зістрілись у Мінську. Фото:Белтелерадиокомпания

Президент Білорусі Олександр Лукашенко у Мінську зустрівся зі спецпредставником голови ОБСЄ Мартином Сайдиком.

На зустрічі обговорювали подальші дії щодо врегулювання військового конфлікту на Донбасі та участі Білорусі щодо миру в Україні, пише Белта.

Президент Лукашенко запевнив, що й надалі робитиме все можливе, щоб якнайшвидше врегулювати воєнний конфлікт.

"Хочу вас запевнити, що Білорусь завжди докладатиме максимум зусиль, щоб підтримати діяльність вашої групи і вас як спецпредставника ОБСЄ в Україні. Якщо ми щось можемо зробити більше для світу в Україні, ми готові це зробити. Я вже не раз про це говорив", - сказав він.

Також Лукашенко додав, що допомагатиме Україні, бо "ці країни одна одній не чужі".

Це наша республіка, з якої ми жили довгий час в одному будинку. Дуже переплетені долі багатьох сімей і людей – білорусів і українців", – сказав Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Кримський, тому і не треба: росіяни не збираються ремонтувати міст

На зустрічі Сайдик висловив вдячність білоруській стороні.

"Мінськ як місце зустрічі - саме те, що нам зараз потрібно. Ваше терпіння і розуміння ми дуже цінуємо. Так, цей конфлікт триває вже занадто довго. Занадто довго не тільки для людей, які страждають від нього", - сказав представник ОБСЄ.

12 лютого 2015 року в Мінську домовилися про врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. Протягом 16 годин президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, та тодішній президент Франції Франсуа Олланд, вимагали в лідера Росії Володимира Путіна припинити вогонь і вивести війська з України.

Перемовини проходили в Палаці Незалежності в чотирьох. Домовилися про документ з 13 пунктів. Найважливіше - припинити бойові дії, створити 50-ти кілометрову зону безпеки та допустити організацію ОБСЄ спостерігати за виконанням домовленостей. Незважаючи на це, урочисто угоду не підписали через небажання Росії виводити свою армію.

28 січня спеціальний представник ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдик запропонував своє бачення врегулювання збройного конфлікту. 7 лютого посли Франції та Німеччини вирішили переглянути документ, назвавши його "гідним уваги".

Мінські домовленості націлені на знищення бойового духу української армії та ведення виснажливої окопної війни.

Про це говорить в коментарі Gazeta.ua Іраклій Джанашія, експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «Президент Білорусі Лукашенко різко запереживав за майбутнє України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути