неділя, 13 квітня 2014 09:00

Представники "Донецької республіки" влаштували перевірку паспортів учасникам Ланцюга єднання
38

Фото: Тетяна Заровна

Учора в Донецьку близько 400 чоловік взяли участь в акції Ланцюг єднання.

Донеччани кричали: "Донецьк - це Україна", "Схід і Захід разом", "Україна понад усе", співали гімн. Учасників акції підтримували автівки, що проїжджали повз по вулиці Артема.

В цей час обласне управління міліції вже штурмували представники "Донецької республіки". Незабаром люди у балаклавах почали проїздити повз учасників Ланцюга зі своїми прапорами. Деякі у відкриті вікна автомобілів показували зброю. До будівлі торгового центру "Донецьк-сіті", де після акції стояли українці, підійшли близько десятка молодиків.

Багато хто з них був у масках та балаклавах. Представники так званої "Донецької республіки" стали вимагати паспорти в учасників Ланцюга, запевняючи, що ці люди не є жителями Донецька. А декілька хлопців у балаклавах напали на дівчину, яка поверталась після акції додому з прапором України. Її виручив випадковий очевидець, який відбив дівчину у нападаючих і відвіз на своєму авто.

Деякі працівники донецької міліції вже з ранку в суботу причепили до одягу георгіївські стрічки. Силовики області відкрито перейшли на сторону проросійських активістів практично у повному складі. Вони і раніше не приховували своєї симпатії до загарбників ОДА і говорили про своє бажання служити Росії, де сподіваються мати велику зарплату.

Відділення міліції в Донецькій області в суботу здалося загарбникам, як і облдержадміністрація – майже без бою.

- Мені зателефонував товариш, сказав що почався штурм міськвідділу, я підбіг через 2 хвилини (живу поруч) і потрапив якраз на перестрілку, - розповів житель Краматорська.

- Роззяв було багато, близько 100 чоловік і усього лише 12 чоловік з автоматами і пістолетами, які атакували. Але трималися вони професійно - не тупе ополчення. Всього бій тривав хвилин 15! Але це усе була хороша картинка. Ніякого реального опору не було. Одні робили вигляд, що отбиваються, а нападаючі - що атакують. Через 15 хвилин бою міліція почала звалювати з будівлі в повній екіпіровці, зі зброєю - через вікна і через огорожу. По заздалегідь поставлених сходах, які встановили їм ті ж, що їх штурмували!

Злили Краматорськ за 15 хвилин... Хоча тих, що "оборонялися" було більше – людей десь 30. У результаті тепер тут свято, "Національно-визвольний" рух біля міськвідділу пиячить, веселиться і будує барикады. Купа машин наїхала - стільки не було навіть на день міліції!

Практично реалізувався кримський сценарій: майже усі військові частини в Донецькій області блокуються озброєними представниками "Донецької республіки". Інші деморалізовані. Проросійські активісти запевняють місцевих жителів, що техніка спрямовується в Донецьк і що українські військові збираються стріляти в мирних протестувальників.

Зараз ви читаєте новину «Представники "Донецької республіки" влаштували перевірку паспортів учасникам Ланцюга єднання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути