Ексклюзиви
пʼятниця, 11 жовтня 2019 16:14

Представили ракетний комплекс "Нептун". Що всередині?
7

Весь комплекс розміщений на вітчизняних шасі “КрАЗ”. Може пересуватись зі швидкістю до 70 км/год по шосе та 25 км/год бездоріжжям
Фото: Анатолій Гаєвський
Дивізіон зможе за один залп випустити 24 ракети
На новій позиції комплекс розгортається менш як за 15 хвилин
Ракета Р-360 – призначена для ураження бойових кораблів, корабельних груп і десантних загонів
Боєкомплект комплексу складатиме 72 ракети. Управління здійснюється з рухомого командного пункту

На виставці "Зброя та безпека-2019" вперше продемонстрували ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун".

Комплекс розробляє столичне КБ "ЛУЧ" у кооперації з десятками українських підприємств.

"Нептун" озброєний ракетами Р-360 – призначена для ураження бойових кораблів, корабельних груп і десантних загонів. Також може вражати берегові радіо-контрастні цілі у будь який час доби в простих і складних метеоумовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За останніми зразками "військової моди": у Києві показують найкращу вітчизняну зброю

"Лише 8 держав світу спроможні розробляти такі комплекси, - розповідає Юрій Марусевич, помічник генерального директора КБ "Луч". - Зараз комплекс знаходиться на етапі державних випробувань, які плануємо завершити до нового року".

Комплекс розробляється за державним оборонним замовленням. Має стояти на бойову чергуванні в акваторії Азовського та Чорного морів.

Сьогодні вже з'явились контури, як комплекс виглядатиме у складі ЗСУ. Один дивізіон матиме у розпорядженні 6 пускових установок, по 4 ракети в кожній. Таким чином дивізіон зможе за один залп випустити 24 ракети. До установок також додається 6 заряджаючих і 6 транспортних (на виставці представлена не була) машин. Тобто боєкомплект комплексу складатиме 72 ракети. Управління здійснюється з рухомого командного пункту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чергова провокація: Росія перешкоджає ракетним стрільбам на Одещині

Весь комплекс розміщений на вітчизняних шасі "КрАЗ". Може пересуватись зі швидкістю до 70 км/год по шосе та 25 км/год бездоріжжям, долаючи на одній заправці до 1 тис. км.

На новій позиції комплекс розгортається менш як за 15 хвилин. "Нептун" здатен вражати цілі на дистанціях від 7 до 280 км. Ракета Р-360 масою 870 кг несе 150 кг бойову частину. При цьому здатна летіти на висоті 3-10 м над гребенем хвиль.

"Темпи постановки на озброєння залежать від фінансування", - пояснює Марусевич. Про переваги і недоліки перед закордонними аналогами до завершення випробувань не розповідає.

"Нарешті ми маємо своє", - резюмує посадовець.

Спільне підприємство "Укроборонпрому" і турецької компанії Baykar Defence вже має в роботі 4 проекти з виробництва озброєння та військової техніки.

Зараз ви читаєте новину «Представили ракетний комплекс "Нептун". Що всередині?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути