пʼятниця, 26 травня 2017 18:29

Позов за зруйноване житло треба подавати проти Росії і України - Тука

Позов за зруйноване житло треба подавати проти Росії і України - Тука
Георгій Тука

Жителі Донбасу, житло яких зруйнували під час обстрілів, мають подавати позови до Європейського суду з прав людини.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука під час міжнародної конференції "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни".

"Існує величезна проблема в тому, що дуже невелика кількість наших громадян, житло яких зруйнували під час обстрілів, подають позови на Росію. Позови від фізичних осіб Європейським судом з прав людини розглядають набагато швидше, ніж позови від держави чи юридичних осіб. Є ідея створити щось на зразок центру юридичної допомоги. Там людям допомагатимуть оформляти позови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кількість загиблих рахували по відірваних руках і ногах" - стали відомі подробиці обстрілу Авдіївки

Є один нюанс, який я запам'ятав на все життя. Виявляється, доречно одночасно подавати позов проти Росії і України. Росія має дуже великий вплив у Європейському суді. Постійно намагається пролобіювати в колегії суддів представників країни, які дружать з РФ - Кіпр, Греція. Коли позов одночасно проти Росії і України, тоді дві сторони можуть давати відвід певним суддям. І тоді Україна матиме такий самий вплив на формування колегії суддів. Я абсолютно впевнений, необхідно фіксувати руйнування і втрачене майно. Я знаю від представників МЗС, що оформлення таких фактів у нас здійснюють на дуже низькому рівні з юридичної точки зору. Росія фіксує кожне кульове проникання в стіну будинку на окупованій території. Не просто підходять і фотографують, а з компасом, координатами, часом. Таких справ у них томи. Ці позови Україна отримуватиме від жителів неконтрольованих територій. На жаль, ми програємо в цьому плані", - сказав він.

Обстріл бойовиками Авдіївки увечері 13 травня прокуратура кваліфікувала як теракт. Снаряд терористів потрапив у житловий будинок. Загинули три жінки й чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Позов за зруйноване житло треба подавати проти Росії і України - Тука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути