середа, 14 листопада 2018 17:52

Пояснили, чого бояться мешканці окупованого Донбасу

Пояснили, чого бояться мешканці окупованого Донбасу
Якщо завтра прийдуть "наші": чого бояться мешканці Донбасу / фото: УІМ

Мешканці окупованих територій Донбасу найбільше бояться фізичної розправи над ними та їхніми сім'ями.

Подібні думки доволі розповсюджені серед респондентів, йдеться у соціологічному дослідженні "Думки та настрої жителів окупованих територій" відУкраїнського інституту майбутнього.

Опитані зазначали, що Україна повісить на них "клеймо зрадника", "репресує" та "вишле в табори". Щонайменше, націоналістично налаштовані громадяни здійснять "самосуд".

"Правий сектор – реально існуючий фактор в їхній свідомості. Вони бояться їхньої помсти", - каже експерт інтституту Юрій Романенко.

Також значна частина громадян вважають, що їхнє майно "відберуть".

"На питання про те, чого людям не вистачає для щастя, вони часто зазначали фінансовий фактор – "повної валізи грошей", як висловився один з респондентів, а потім додав, що, найімовірніше, ті гроші відберуть", - зазначає експерт УІМ Ігор Тишкевич.

Серед інших страхів, респонденти зазначали "свавілля". Щоправда, не уточнювали, з боку кого саме.

Водночас, більшість опитаних не вважають повернення окупованих територій до складу України імовірним. Принаймні, допоки "Росія буде підтримувати Донбас". Якщо ж Російська Федерація "відвернеться", то це, на їхню думку, може відбутися доволі швидко, у т.ч. завдяки втручанню НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, навіщо Кремлю міф про "вільний" Донбас

Якщо узагальнити, серед опитаних побутувала думка, що Україна "лише хоче повернути території", але не зацікавлена абсолютно в людському капіталі. Юрій Романенко вважає, що подібні панічні настрої можна попередити, якщо конкретизувати те, що Україна робитиме у випадку повернення цих територій: "Хто буде амністований, хто ні, як будуть забезпечуватися права людини".

"Хоча виникає питання, а чи потрібні ця категорія населення Україні наразі? Разом з Донбасом ми отримаємо не лише зруйновану інфраструктуру, території на межах екологічної катастрофи, а й економічні проблеми - $5 млрд на рік постійних витрат", - уточнює Романенко.

Українця Олександра Болюха, який займався у Донецьку переведенням у готівку коштів на банківських картах, правоохоронці ДНР піддали жорстким тортурам. Вимагали гроші. Чоловіка переслідували, кілька разів забираючи до дільниці та відпускаючи за хабарі. Про те, що сталося у СІЗО Донецька, він розповів на відео.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чого бояться мешканці окупованого Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути