четвер, 11 червня 2020 07:24

Повне припинення вогню та проведення виборів в ОРДЛО: про що говорили на засідання ТКГ з бойовиками

Повне припинення вогню та проведення виборів в ОРДЛО: про що говорили на засідання ТКГ з бойовиками
Українська сторона під час засідання ТКГ наголошувала на повному прииненні вогню. Фото: Громадське

У форматі відеоконференції та вперше за участі представників ОРДЛО відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ).

У складі української делегації вперше окремі райони Донеччини представили журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, тоді як окремі райони Луганщини - голова Міжнародної громадської організації та юрист Вадим Горан, а також лікар Костянтин Лібстер. Про це повідомляє сайт Офісу президента.

Під час засідання вони говорили про інтереси понад 1,5 млн осіб, які були змушені залишити свої оселі внаслідок конфлікту. Обговорювався інцидент із пошкодженням камери спостереження СММ ОБСЄ поблизу Петрівського, який стався 2 червня. Українська сторона готова надати необхідні безпекові гарантії Спеціальній моніторинговій місії для розслідування, а також наголосила на необхідності забезпечення повного й безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольної території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ТКГ розповіли про формування списків на обмін полоненими

"Україна нагадала про готовність відкрити два нові пункти пропуску з гуманітарних міркувань, а в межах гуманітарної групи обговорила питання відкриття КПВВ в адаптивному режимі. Окрім того, українська делегація вкотре наголосила на пріоритетності встановлення сталого та всеосяжного режиму припинення вогню. А ще - запропонувала провести додаткове засідання безпекової групи для досягнення прогресу в питанні розведення сил і засобів", - сказано в повідомленні.

У межах робочої групи з політичних питань українська сторона заявила про можливість проведення місцевих виборів на території ОРДЛО у встановлений законодавством термін після деескалації, виведення іноземних військових підрозділів та техніки, роззброєння незаконних збройних формувань і відновлення контролю з боку уряду України над державним кордоном у зоні конфлікту.

За пропозицією спеціального представника чинного Голови ОБСЄ Хайді Грау в роботі ТКГ оголошено перерву з технічних причин до понеділка, 15 червня.

Зазначається, що відтепер представники ОРДЛО братимуть участь у ТКГ на постійній основі.

У травні від час засідання Постійної ради ОБСЄ українська делегація показала копії російських паспортів так званого "глави ДНР" Дениса Пушиліна та представників окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), яких Росія запросила до участі у Тристоронній контактній групі.

Зараз ви читаєте новину «Повне припинення вогню та проведення виборів в ОРДЛО: про що говорили на засідання ТКГ з бойовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути