Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2018 18:30

Після "шпигунського скандалу" очікуємо від РФ провокацій з кров'ю - експерт

Після "шпигунського скандалу" очікуємо від РФ провокацій з кров'ю - експерт
"Шпигунський скандал між Україною та Білоруссю" - експерт пояснив причини. Фото: УНН

У затриманні білоруса-"шпигуна" Юрія Політики в Україні та українського журналіста Павла Шаройка в Білорусі – зацікавлена Росія.

Таку думку висловив експерт Інституту українського майбутнього Ігор Тишкевич у інтерв'ю для Gazeta.ua.

"Білорусь не почала затримувати українців. Є факт затримання журналіста Шаройка. У цій історії багато запитань. Якщо вірити посольству України в Білорусі, перша спроба вкинути фейк через журналістів, або через посольство була влітку 2017 року. Посольство не зреагувало," - розповів експерт.

За його словами, журналіст з України цікавився питаннями військового співробітництва.

"Не стверджуватиму працював він з українською розвідкою, чи ні. Проте, в Україні є, окрім розвідки, багато недержавних організацій, які займаються тим самим: "Миротворець", "Інформнапалм", "Інформаційний спротив" та інші. Він міг співпрацювати з якимось із цих ресурсів. Далі журналістові запропонували отримати секретний документ, начебто. Журналіст призначив зустріч у посольстві. Далі є дві версії: що він взяв документи і залишив у посольстві, і що він не взяв документи. Скани, які опинилися у Тимчука теж викликають запитання. Яким чином вони у нього з'явилися? Якщо вони з посольства, то чому воно передало їх не державі, а Тимчуку? Якщо не з посольства, то в Мінську є кіоск, на якому написано: "Розпродаж державних таємниць", - зауважив Тишкевич.

Крім того, він зазначив, що документ оформлений не так, як оформляють внутрішню документацію Міністерства оборони Республіки Білорусь. "Журналіста затримали - факт. Далі була інформація з трьох джерел: Лукашенко, білоруське КДБ та український посол у Білорусі. Усі вони говорять, що на початку була домовленість не здіймати галасу, а тихенько провести обмін. В Україні затримали білоруса за шпигунство. Це нормальна практика. Нічого поганого немає в тому, що людина збирає дані для своєї розвідки. Збір даних природній і для журналіста, і для розвідника - це їх праця", - розповів експерт.

Він наголосив, що інформацію про затримання українського журналіста почали розганяти російські ЗМІ: НТВ, "Спутник" та "Россия-24".

"Ще й російські журналісти підходили до українських колег на зустрічі у Мінську із запитаннями: "А ви знаєте, що його затримали?" Звісно, є витік інформації. Після цього дружина Шаройка вирішила, що найкраще спрацювати на випередження і надати інформацію першою. Але інформація вийшла на рівень роздумів у ЗМІ. На цьому обмін став неможливий", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь та Україна обміняються "шпигунами" - ЗМІ

Зазначається, що одночасно розпочався суд над українцем, якого затримали в Білорусі і білорусом, затриманим в Україні.

"Впевнений, що суди пройдуть за усіма процедурними нормами. Обидва отримають обвинувальні вироки та будуть обміняні", - додав він.

Експерт зазначив, що Росія навмисне розкручувала "справу шпигунів", щоб завадити спільним білорусько-українським проектам.

"Тому почалася інформаційна атака і йшла по наростаючій весь 2017 рік. Вона продовжуватиметься, бо там, де є сумісні проекти, має бути певна доля довіри між партнерами. Якщо довіри немає - немає співпраці. Росія б'є саме на довіру. Зверніть увагу, якщо торік українці назвали білорусів як найбільш дружню націю, сьогодні це вже четверте місце, за опитуванням International Republic Institute. Росія частково досягла своєї мети. Якщо буде обмін Шайрока на громадянина Білорусі Політику, боюся, щоб наступним кроком не стала провокація з кров'ю. Бо вони йдуть по наростаючій. Спочатку йшлося на рівні ЗМІ, після почали говорити про вторгнення в Україну. Чого чекати після "шпигунського" скандалу?!" - додав експерт.

12 лютого у Білорусі в закритому режимі відбулося судове засідання у справі українського журналіста 47-річного Павла Шаройка. Його звинувачують у шпигунстві.

Зараз ви читаєте новину «Після "шпигунського скандалу" очікуємо від РФ провокацій з кров'ю - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути