пʼятниця, 10 березня 2017 20:02

"Пошел вон, тварь фашистская!" - боєць розповів, як ставляться до донецьких у Росії

"Пошел вон, тварь фашистская!" - боєць розповів, як ставляться до донецьких у Росії
Такий вигляд Красногорівка має після обстрілів

- Після обстрілів Авдіївки постраждала й Красногорівка. Люди радіють, що їх обстріляли, бо на них звернули знову увагу. Приїжджали священники й волонтери із Західної України, - розповів Gazeta.ua 31-річний боєць Михайло Ухман.

Боєць поспілкувався з мешканцями Красногорівки й побував у найнебезпечніших районах міста.

Зараз багато місцевих залишилося в Красногорівці?

Ні, багато виїхало. У Красногорівці небезпечно. У багатоповерхівках на околиці вже ніхто не живе. Там усе встигли розтягти мародери. Я їду, а якийсь чоловік металопластикове вікно витягує. Побачив мене й заховався.

Чим бойовики "гатять" по будинкам?

Міномети, важка артилерія, "Гради". Було два поранених із мирних. Місцеві звикли до обстрілів, знають, як працює артилерія, де ховатися. Діти залазятьу виямки, щоб не долетіли шматки снарядів. Найбільш вразливі околиці, де колись була лінія тилу. Там колись була лінія тилу. Приватний сектор не обстрілюють, бо там багато родичів сепаратистів живуть.

Найнебезпечніші околиці?

Так. Я знайшов покинутий сепарський бліндаж. Віконцями він повернутий до міста. Коли відсікали Красногорівку, там стояло кулеметне гніздо й кулеметник відстрілювався від наших військових. Місцеві мене попередили, щоб туди не ліз - повно мін.

Продуктів, питної води людям вистачає?

Магазини працюють. Й ціни в них не дуже кусючі. Дуже багато живе за рахунок гуманітарних фондів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сидиш у окопі й думаєш, чи доживеш до ранку" - один день із життя бійців під Авдіївкою

- Як ставляться до українських військових?

Бояться. До 2015 року були повністю проросійські люди. Зараз їх менше. Але більшості наплювати. Для них що ми, що ДНР, однакові. Дивляться сепаратиські та російські канали. Президент обіцяє, що в Покровському поставлять вишку , але до цього часу нічого немає. А це найпростіше, що можна зробити. Люди три роки дивляться сепаратистські канали.Комусь не вигідно, щоб у Красногорівці було наше телебачення.

Що з роботою?

Робочі місця - маленькі магазини, аптеки, лікарні. Там люди ще тримаються. Шахтарям виплатили заборгованість за три місяці.

А ті, що не знайшли роботи?

Їдуть в Росію. Чоловік із товаришами поїхав у Сибір по рекламі. Обіцяли за роботу вантажника заплатити 15 тисяч рублів (6947 гривень - ред.). Не встиг приїхати. Як його затримали. Нібито за те, що неправильно перейшов дорогу. Але насправді за українську прописку. Заплатив штраф у 500 рублів (231 гривня - ред.).

Пільги для тих, хто приїхав із Донбасу, є?

Жодних. В Росії донбаських ненавидить місцеве населення. Називають донецьких і луганських фашистами. Коли цей красногорівець прийшов за своїми грошима, то хазяїн виштовхав у спину. Кричав: Пошел вон, тварь фашистская! Возвращайся к себе на Майдан - там будешь командовать! Мусив дзвонити другу у Москву, щоб вислали грошей на квиток додому.

Нещодавно український боєць показав фото розбомбленої Красногорівки. Найбільше від обстрілів бойовиків постраждали околиці. Будинки крили "Градами", мінометами, артилерією. Жити у них вже не можливо.

Зараз ви читаєте новину «"Пошел вон, тварь фашистская!" - боєць розповів, як ставляться до донецьких у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути