Ексклюзиви
вівторок, 04 лютого 2020 11:30

Популістичні заяви влади шкодять іміджу України за кордоном - політтехнолог

Помічник президента України Андрій Єрмак в інтерв'ю YouTube-каналу KRYM сказав, що нова влада розмірковує про шляхи відновлення окупованого Донбасу після його деокупації.

Додав, що донорів та інвесторів шукають вже зараз.

Катерина Одарченко, політтехнолог SIC Group Ukrainе розповіла Gazeta.ua, як подібні заяви впливають на імідж України за кордоном.

Автор: EtCetera
  Заяви влади щодо пошуку інвесторів є популізмом
Заяви влади щодо пошуку інвесторів є популізмом

"Кабмін досі не може представити бізнес-плану для розвитку підконтрольних Україні територій. У таких умовах подібні заяви можно назвати маячнею", - каже вона.

Андрій Єрмак не раз робив популістичні заяви.

Він то обіцяє побудувати на кордоні з окупованим Донбасом стіну, то береться за президентські поїздки в Оман... Це нездорова ситуація, коли в державі, де нормально працюють певні інституції, якийсь радник без жодного дипломатичного досвіду починає займатися зовнішньополітичними питаннями", - каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про майбутній обмін полоненими

Автор: ТСН
  В Україні досі не прописаний Інваестиційник кодекс, який має містити в собі правила роботи інвесторів
В Україні досі не прописаний Інваестиційник кодекс, який має містити в собі правила роботи інвесторів

Україну за кордоном почали називати токсичною, а українців — непередбачуваними.

"Ми 3 роки тому їздили у США для обміну досвідом. Це не викликало жодних проблем. Зараз ситуація змінилася: тепер будь-яка робота із ними стала вдесятеро складнішою. Вони не хочуть ризикувати через нашу непередбачуваність. Уся ця політика між популізмом і провалами шкодить державному іміджу, журналістам і бізнесменам, які хочуть працювати із нашими західними партнерами. Тепер на нас дивляться як на нефахових і непередбачуваних людей", - говорить Катерина Одарченко.

Кабмін досі не прийняв Інвестеційний кодекс України. У ньому мають бути записані норми, на якиїх "донори" працюватимуть у нашій державі. Без цього не можна говорити про пошук інвесторів.

"Можна завести інвестиції на ту ж саму "зелену енергетику". Там працюватиме 15 осіб, а більшість коштів виводитимуть із країни, а можна побудувати фабрики із переробки деревини, яка створить робочі місця і продукцію, що йтиме на експорт і сплачуватися податки. Поки що уряд Гончарука не представив це, хоча б було доречно говорити про кодекс у Давосі", - каже Одарченко.

Говорити про залучення інвесторів на підконтрольні території неможжливо, оскільки це один кейс.

"Там залишились великі заводи. Той, що виготовляє фармацевтичну продукцію зараз робить контрафакт. Якщо Донбас звільнять, то завод відновлюватимуть, але все треба буде транспортувати, а це вже говорить про розбудову транспортного сполучення: побудову доріг, аеропорту, відновлення залізничного сполучення. Я поки що не бачила думок і концепцій, як це може виглядати. Говорити про те, як це буде працювати, поки території захоплені, марно, бо ми не знаємо особливостей повернення цих територій: на яких умовах, за яким планом і з якими особливостями місцевого самоврядування. Без цього планувати нічого не можна, тому що подібні речі передбачають середньострокове фінансування, тобто будь-які інфраструктурні проекти закладаються в бюджет від 3 до 8 років. А там інфраструктура розвалена. В таких умовах мова йде про сотні мільярдів доларів", - каже вона.

В українській металургічній продукції зацікавлені Європа та Росія, тому що вона дешева та якісна.

"Відразу постає питання про торгівлю з РФ. У разі, якщо так, тоді постає питання, чи заплатить Росія за відновлення зруйнованого нею регіону. Комплексно Донбас за 3 роки не відновимо", - каже Одарченко.

Команда Зеленського не відповідає на питання, як завершиться Мінський процес.

"За підрахунками, для зростання ВВП нам потрібно 12 мільярдів доларів за рік. Чи є в нас в Україні підприємства та проекти, які можуть забезпечити таке зростання — так, є. Новій владі треба зайнятися саме цими проектами. Але для цього Кабмін має вкластися в документацію та бізнес-плани за міжнародними стандартами, які будуть привабливими для людей, які готові вкладати ці кошти. Люди з великими грошима не вкладають кошти в погано написані документи. Хороший документ коштує 100 тисяч доларів", - говорить вона.

В окупованому російськими бойовиками Донецьку закривають дві шахти - ім. Челюскінців та ім. Калініна. Тамтешня влада вважає їх нерентабельними.

Ватажок ДНР вважає, що це неостаточне рішення.

"Я особисто проти закриття будь-якого підприємства, якщо існує хоч якась можливість, щоб підприємство працювало. Потрібно обговорювати питання не тільки з позицій економіки, але і з політичного боку. Я особисто схиляюся до того, щоб підприємство працювало. Але все ж необхідно провести низку нарад, затвердити програми розвитку. Зараз рішення ще не прийнято", - сказав бойовик.

Зараз ви читаєте новину «Популістичні заяви влади шкодять іміджу України за кордоном - політтехнолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути