Ексклюзиви
субота, 11 листопада 2017 18:29

Половина народних героїв це піарщики - експерт

Половина народних героїв це піарщики  - експерт
Аміну Окуєву могли прибрати через зв'язок із депутатом Мосейчуком. Володіла цінною інформацією про нього. На фото - герой України доброволець Аміна Окуєва

"Між замахом на депутата Ігоря Мосійчука і вбивством Аміни Окуєвої пройшло мало часу. Мосійчук не гребував криміналом. Аміна була його помічницею й могла володіти важливою інформацією. Тому й прибрали", - впевнений 49-річний Юрій Касьянов.

Військовий експерт розповів Gazeta.ua на що чекати після вбивства Аміни Окуєвої й кому була вигідна її ліквідація.

Убивство Аміни щось змінить в українському суспільстві?

— Нічого, крім того, що знову почнеться істерія. Останнім часом вбивства трапляються кожного дня, не рахуючи зону АТО. Люди звикають до крові все більше. Це вже нікого не лякає. Закладає фундамент для того, щоб українці почали вимагати встановлення диктатури - твердої руки, яка зможе навести залізний лад. Але будь-яка диктатура, навіть із найкращими цілями, призведе до ще більшої кількості жертв. Убивство Аміни небезпечне тим, що знову змусило людей відчути себе безсилими.

У роботі СБУ й правоохоронних органах будуть зміни після цього вбивства?

Це - не ключова подія, від якої треба танцювати. Чергове вбивство у ряді нерозкритих замовних. Зміни відбулися лише в гірший бік. Суспільству втовкмачують, що поліція має працювати у посиленому режимі. Правоохоронцям це дозволяє активніше обмежувати свободу й права громадян. Але вони не працюють по лінії пошуку й покарання винних, не запобігають новим терактам. Не можуть працювати ефективно, бо реформи по суті не відбулося. В органи не прийшли нові люди з чистими руками, гарячим серцем і холодною головою, аби захистити нас від криміналу й тероризму. Продовжують покривати бізнес-схеми й ділити прибуток. Система не зміниться, поки не прийдуть нові кадри.

Усі корумповані співробітники – спадок старого режиму?

Вони – продукт старого й нового режиму, між якими немає особливої різниці. СБУ працює за правилами кримінально-олігархічної системи, яка склалася ще у 90-ті. Частина нових людей вбудувалася в цю систему й прийняла її правила. Аби щось змінити, кадровий склад слід замінити на 90 відсотків. Має бути нова правова ідеологія роботи. Бо у нас приймають закони й одразу ж думають, як їх порушити.

Ліквідація Окуєвої вплине на відносини між Україною та Росією?

Ці відносини давно зіпсовані. Торгаші з обох боків як торгували, так і продовжують. У них усе добре. Агресивна політика Кремля зіпсувала відносини між двома народами ще 2014-го.

Не бачу у вбивстві Аміни "російського сліду". Конкретних доказів немає. Вбивця спрацював непрофесійно. На темній трасі мав би першим стріляти у водія, а потім добити усіх пасажирів. А він неприцільно дав чергу по пасажирських дверцятах. Сильно ризикував, бо водій міг проскочити на швидкості.

Правоохоронці навіть не припускають версії кримінальних розбірок і переділу бізнесу. Звалюють усе на Росію, аби не шукати винних. Нам від того - лише гірше. По суті визнаємо, що воюємо з тупим, недолугим ворогом, але за три роки нічого не змогли вдіяти.

Окуєва та Осмаєв не були в очах Рамзана Кадирова (голова уряду Чеченської республіки – Gazeta.ua) й Володимира Путіна важливими фігурами, для ліквідації яких задіюють диверсантів. Росія не отримала від цього вбивства дивідендів. Більше того, антиросійські настрої в Україні й озлобленість до окупантів після цього ще більше зросли.

Українській владі смерть Аміни може зіграти на руку?

Певним силам усередині країни це вигідно. Вони неоднорідні. Є представники як коаліції, так і опозиції, між якими важко знайти різницю. Будуть накручувати істерію в суспільстві, аби прийти до влади або утриматися на своїх посадах.

Але ймовірніше, все набагато простіше. Подружжя стало жертвою особистих розбірок усередині чеченської діаспори. Слідство цю версію одразу відкинуло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для Аміни було дуже важливо померти як воїн" - мати Окуєвої

Можливо, так хочуть відволікти українців від чогось значущого?

Зараз нічого важливого не відбувається ні в зоні АТО, ні в цивільному житті. Шум навколо афери міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з рюкзаками й блокуванням Верховної Ради існує лише в телевізорі й соцмережах. Якби це мало значення, під Радою стояло б уже 500 тисяч.

Яке місце загиблої Аміни в російсько-українській війні?

Уже маємо свій пантеон як героїв, так і мерзотників. Їй важко буде зайняти своє місце. Її роль перебільшена. Багато піару й шуму. Не хочу сказати,що вона нічого не зробила. Але коли людина багато світиться по телевізору, то виникає питання: а коли ж встигає воювати?Десятки тисяч героїв щодня захищають нас на фронті й ніхто не знає їх імен. Влада й журналісти возвеличують одних і принижують інших.

Українці легко ведуться на героїв. Тонку межу між правдою й піаром мало хто хоче знати. Потрібні герої, схожі на ангелів, у яких немає недоліків. Половина так званих народних героїв – це піарники, які від одного свисту кулі бігтимуть за десять кілометрів.

Що влада мусить робити вже зараз щодо загиблих героїв?

Люди віддали своє життя не просто так. Сподівалися, що їхнім дітям, онукам не потрібно буде брати зброю до рук. Натомість влада за чотири роки так і не наважилася назвати війну війною. У нас дуже люблять мертвих героїв. Аби про тебе заговорили, потрібно вмерти. Алеї висаджують на їх честь, вулиці називають. І нічого не роблять для тих живих, що прямо зараз стоять зі зброєю в руках. Для волонтерів, які за безкоштовно судна з-під хворих тягають. Дайте живим соціальні гарантії, а не піартеся на мертвих.

30 жовтня близько 20.00 у селищі Глеваха Васильківського району Київської області невідомі обстріляли автомобіль, в якому їхала 34-річна Аміна Окуєва з чоловіком 36-річним Адамом Осмаєвим. Від отриманих травм доброволець батальйону "Київ-2" загинула на місці. Поховали Аміну 1 листопада у місті Дніпро.

Зараз ви читаєте новину «Половина народних героїв це піарщики - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути