середа, 17 травня 2017 13:41

Полоненого визнали дезертиром: мати військового в сльозах

Полоненого визнали дезертиром: мати військового в сльозах
Тарас Гап'як служив за контрактом у бойовій 24-й бригаді. Він потрапив у полон до бойовиків. Терористи зняли відео, на якому солдат зізнається, що перейшов на бік терористів добровільно

Люди на Львівщині повстали проти рішення штабу АТО. Згідно з ним, уродженця Борислава Тараса Гап'яка визнали дезертиром.

Про це повідомляє "Канал 24".

Тарас Гап'як служив за контрактом у бойовій 24-й бригаді. Він потрапив у полон до бойовиків. Терористи зняли відео, на якому солдат каже, що перейшов на бік терористів добровільно. Це трапилось нібито 23 березня після пиятики українських військовослужбовців.

Після появи ролику у штабі АТО відзвітували про те, що провели службове розслідування і передали матеріали військовій прокуратурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовика-дезертира застрелила військова поліція

"Військовослужбовця позбавили звання сержанта згідно з дисциплінарним статутом ЗСУ. Матеріали службового розслідування направили до військової прокуратури для прийняття правового рішення за статтею 430 "Добровільна здача в полон", - повідомив прес-офіцер 24-ї окремої механізованої бригади Володимир Фітьо.

"Востаннє розмовляла із сином у ніч на 25 березня. Тоді Тарас зателефонував із незнайомого номера і сказав, щоб не хвилювалася. Коли ж перетелефонувала на цей номер, незнайомий голос російською мовою повідомив, що син у полоні. Не розумію, чому у штабі АТО так легко повірили у це "відеозізнання", - сказала мама Тараса, Світлана Шемеляка.

"У мене єдине запитання: чому і на якій підставі можна було повірити не перевіреним фактам, повірити злочинцям? Спростування має бути з їхнього боку (штабу АТО. – Gazeta.ua). Ще раз кажу, найперше – хочу, щоб спочатку витягнули мого сина з полону. Це основне", – додала мати Тараса Гап'яка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові взяли у полон російських диверсантів

У Бориславі на захист земляка зібрались більше десяти громадських організацій. Вони вважають, що Тараса Гап'яка змусили обмовити самого себе.

"Три роки відсидівши в окопах на війні, невже може людина за два тижні до ротації і взагалі до виходу із зони АТО добровільно йти здаватися в полон, і тим паче переходити на сторону ворога?", – дивується волонтер Микола Когут.

Рідні та земляки Тараса вимагають вважати його не дезертиром, а полоненим. І проситимуть контактну групу з врегулювання ситуації на Донбасі звільнити його з полону.

Вчора, 14 травня, на Луганщині загинув 21-річний Іван Мерченко. Боєць служив у 24-й окремій механізованій бригаді.

Зараз ви читаєте новину «Полоненого визнали дезертиром: мати військового в сльозах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути