понеділок, 28 червня 2021 17:35

Поцілити з 2 км – українські ветерани створили унікальну антиматеріальну гвинтівку
5

На виставці "Зброя та Безпека – 2021" публічно показали першу українську антиматеріальну, мультикаліберну гвинтівку "Володар Обрію". Про це йдеться у матеріалі на сайті фонду Повернись живим.

Антиматеріальна гвинтівка – це великокаліберна снайперська гвинтівка, призначена насамперед для ураження звичайної та легкоброньованої техніки противника, виведення з ладу засобів зв'язку та іншого високотехнологічного обладнання, стрільби по захищених вогневих точках, підриву складів з артилерійськими боєприпасами тощо.

Усю відому нам історію воєнні технології розвиваються у напрямі збільшення дистанції до противника, ураження його з відстаней недосяжних для його зброї. З появою, у ХІХ столітті, снайперського ремесла, тенденції тут такі ж: якомога далі, якомога точніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навчання під час війни": як твориться нова генерація снайперів ЗСУ

Автор: Анатолій Гаєвський/Повернись живим
  Головний майстер-випробувальник Володаря обрію, один з кращих стрільців-високоточників України —  Олександр Суворов
Головний майстер-випробувальник Володаря обрію, один з кращих стрільців-високоточників України — Олександр Суворов

Вторгнення армії РФ на територію України, а з нею і російських військових технологій, вимагало перезавантаження снайперського ремесла в Україні.

Іван Лукашевич одним з перших зустрівся з російською агресією на Донбасі. Сьогодні він автор проєкту "Володар Обрію" (Horizont Lord) і засновник однойменної української компанії.

"Гвинтівка виникла з ідеї: високоточну кулю штовхнути на метровому стволі зі швидкістю мінімум 1000 метрів на секунду", – розповідає Іван Лукашевич.

Основа будь-якого снайперського комплексу — боєприпас. Сьогодні у світі не великий вибір великокаліберних патронів: радянські 14,5х114, 12,7х108 та натівський 12,7х99 або 50BMG. Перші два мають дуже низьку точність, а останній — малу енергію, щоб на потрібних дистанціях вражати цілі за укриттями та легку бронетехніку.

Куля нового боєприпасу переходить на дозвукову швидкість на відстані у 2900 метрів

Для комплексу "Володар обрію" у гільзу патрона 14,5х114 шляхом переобжиму і проточування посадили кулю 50BMG. За пів року випробувань, перемовин з відомими виробниками, новий боєприпас 12,7х114"HL був готовий, підтвердивши необхідні характеристики. Куля нового боєприпасу переходить на дозвукову швидкість на відстані у 2900 метрів.

"Що він дає? У порівнянні з 14,5х114 він дає значно кращу купність, менший імпульс віддачі коштом меншої маси кулі. Кращу настильність і найголовніше — дозволяє використовувати компоненти іноземного виробництва, які мають високу точність і стабільність виготовлення", – розповідає Іван Лукашевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТОвська зброя і підготовка - хто такі марксмени ЗСУ

Автор: Анатолій Гаєвський/Повернись живим
  Високоточна куля Володаря обрію може вразити захищену ростову мішень з відстані понад 2 тисячі метрів
Високоточна куля Володаря обрію може вразити захищену ростову мішень з відстані понад 2 тисячі метрів

Отримавши боєприпас, тепер залишилось створити гвинтівку. Досвід війни показав, що гвинтівка має мати мінімальні габарити, масу і простоту конструкції. До розробки залучили відомих стрільців-високоточників, снайперів.

Окрім роботи з унікальним боєприпасом гвинтівка мультикаліберна: заміна ствола, личинки затвора і за кілька хвилин зброя готова до роботи з потрібним боєприпасом.
Ствол гвинтівки, вже класично, вільно вивішений. Дульне гальмо-компенсатор інтегроване в дуло і виготовляється з однієї заготовки. По всій довжині ствола розміщені канавки для охолодження.

Автор: Анатолій Гаєвський/Повернись живим
  Гвинтівка мультикаліберна, достатньо змінити ствол і личинку затвора
Гвинтівка мультикаліберна, достатньо змінити ствол і личинку затвора

Сошки встановлені на спеціальному рухливому елементі, що в комплексі з компенсатором в прикладі дозволяє гвинтівці рухатись на одній вісі з кулею.

Затвор має низьку швидкість спрацювання, що теж широко використовують у високоточній зброї. Регульований спуск дозволяє варіювати зусилля від 1,5 до 3 кілограмів. Пружина у затворі напівзведена, навіть в розрядженому стані, що збільшує її живучість.

Приклад для правші виконують зліва, а для лівші – справа

Аби анатомічно максимально припасувати гвинтівку до стрільця, приклад для правші виконують зліва, а для лівші – справа. Приклад складний, для зменшення габаритів у похідному положенні.

Комплектується гвинтівка прицілами виробництва США Harris та Nightforce. За словами розробників, під час роботи над гвинтівкою ці приціли піддавались максимальним випробуванням, одного разу в патроннику розірвалась гільза, тиск був понад 5 тисяч атмосфер і приціл витримав.

Автор: Анатолій Гаєвський/Повернись живим
  Гвинтівка комплектується прицілами виробництва США Harris та Nightforce
Гвинтівка комплектується прицілами виробництва США Harris та Nightforce

Отже, на виході творці "Володаря Обрію" отримали гвинтівку масою менше ніж 16 кілограмів, довжиною 152 сантиметри (у похідному положенні) здатну вразити ціль за укриттям, легку бронетехніку та інше з дистанції понад 2000 метрів. Точність на такій дистанції складає менше однієї кутової хвилини (коло діаметром 60 сантиметрів). Таким чином снайпер з такою зброєю буде недосяжним для будь-якого стрілецького вогню противника.

"Крім того, лазерні антиснайперські комплекси (застосовуються росіянами на Донбасі, система розпізнає оптичні прилади з сіткою і лазерним випромінюванням пошкоджує стрільцю сітківку ока — ред.) на таких дистанціях теж безсилі", – говорить Іван Лукашевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українські спецпризначенці склали екзамен НАТО: показали фото

Автор: Анатолій Гаєвський/Повернись живим
  Комплекс вже має всі патенти і сертифікати, вже зараз його можна виготовляти у товарних кількостях
Комплекс вже має всі патенти і сертифікати, вже зараз його можна виготовляти у товарних кількостях

Комплекс вже має всі патенти й сертифікати, вже зараз його можна виготовляти у товарних кількостях.

Три дні виставки не пройшли для "Володаря Обрію" даремно, комплекс зацікавив представників з ОАЕ, Саудівської Аравії, багатьох африканських країн. Автори проєкту вже ведуть перемовини з Укрспецекспортом для організації експорту зброї.

Це зброя для одного, але дуже важливого пострілу

Представників українських військових відомств комплекс поки не зацікавив, проте, за словами Івана Лукашевича, зразок показаний на виставці "Зброя та Безпека 2021" передадуть одному представнику Сил спецоперацій, який виконує завдання на фронті.

"Це зброя для одного, але дуже важливого пострілу, ми повинні мати таку можливість на фронті", – підсумував автор проєкту.

Посилена увага до таких спеціалістів, як снайпери, зрозуміла. Щонайменше 30% наших втрат нині припадають на снайперський вогонь. Решта - артилерійські обстріли й підриви на "розтяжках". Позиційна війна, яка поки-що переважає на Донбасі, відкриває широкі можливості для застосування снайперів.

Зараз ви читаєте новину «Поцілити з 2 км – українські ветерани створили унікальну антиматеріальну гвинтівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути