Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 13:03

Півтисячі бійців вкоротили собі віку за час АТО

Півтисячі бійців вкоротили собі віку за час АТО
Більше 500 молодих бійців скоїли суїцид під впливом посттравматичного синдрому. Фото: 24 Канал

За час війни на Донбасі більше 500 українських бійців вчинили самогубство. Причина масового суїциду — посттравматичний синдром.

Про це на Facebook написала радник президента з гуманітарних питань Ольга Богомолець.

Нардеп зазначила, що самогубства серед військових трапляються у будь-якій країні, що воює. Але в Україні цей показник став критичним — через відсутність системної роботи з ветеранами.

"Психологічна підготовка бійців повинна починатися ще до бойових дій — на стадії мобілізації або підписання контракту. Люди повинні розуміти, на що вони йдуть і які наслідки для їхньої психіки це матиме", - переконана Богомолець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 90% демобілізованих бійців АТО потребують психологічної реабілітації

За даними МОЗ, близько 85% суїцидів вчиняють молоді бійці — до 30-40 років. Найчастіше позбавляють себе життя під впливом алкоголю чи наркотиків. 61% загиблих використали вогнепальну зброю, 31% - повісилися.

"Держава повинна створити Міністерство у справах ветеранів та мережу ветеранських центрів в усіх регіонах України, де герої могли би проходити фізичну та психологічну реабілітацію", - зазначила Богомолець.

Також вона повідомила, що гроші на таку соціальну програму в України є. Але відсутнє бажання чиновників реалізовувати подібні програми.

В Україні створили реєстр самогубств серед військовослужбовців та демобілізованих із зони АТО. Проаналізували понад 100 випадків. Виявили, що більшість самогубців були безробітні.

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі бійців вкоротили собі віку за час АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути