неділя, 15 жовтня 2023 11:50

Під час матчу підірвали президента "Шахтаря"
4

15 жовтня 1995 року на перших хвилинах поєдинку чемпіонату України між донецьким "Шахтарем" та сімферопольською "Таврією" в ложі для почесних гостей стався вибух. Загинув президент "гірників" 42-річний Ахать Брагін.

"Ми почули хлопок. Я не бачив цього, тому що спиною знаходився до сектору і вздовж бровки з м'ячем біг в атаку. Після вибуху всі відразу зупинилися. Гайдаш, який тоді за "Таврію" грав, крикнув мені: "Вибий м'яч! Ти що, не бачиш, що сталося?!". Вболівальники висипали на поле, а футболісти побігли в підтрибунне приміщення. З місця вибуху валив чорний дим", - згадував захисник донеччан Володимир Пятенко.

Брагіна за національністю татарин
Фото: peoples.ru
На честь Брагіна в Донецьку назвали мечеть "Ахать-Джамі", головним меценатом будівництва якої він виступав.
Брагіна за національністю татарин
Могила Брагіна

То було умисне вбивство. Для усунення Брагіна, кілери продовбали отвір в бетонній основі входу на трибуну, куди заклали 5 кг пластиту з детонуючим пристроєм. Вважають, що спочатку передбачалося усунути Брагіна на грі Кубка Кубків проти "Брюгге", проте він не приїхав. Замах повторили за 3 тижні. План спрацював. При цьому, практично вдалося уникнути жертв серед простих уболівальників: під час вибуху крім Брагіна загинули 4 охоронці і родич Ахатя.

"Ми пішли в роздягальню, нічого не розуміючи. Не пам'ятаю, скільки часу ми там сиділи. Нам тільки повідомили, що стався вибух, є жертви і матч не буде дограний. Потім сказали, що загинув президент клубу", - сказав Пятенко.

За офіційною версією замах замовила банда Кушніра, яка протистояла Брагіну. Сам чоловік був донецьким кримінальним аторитетом на прізвисько Алік Грек. Неофіційно його вважали "хазяїном" Донецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екстренер "Барселони" міг очолити "Шахтар"

Матч переграли ще до кінця жовтня: "Шахтар" і "Таврія" завершили поєдинок нульовою нічиєю. Для "гірників" той сезон взагалі виявився невдалим. Займали останні позиції в таблицях.

Рік потому після смерті Брагіна президентом "Шахтаря" став Рінат Ахметов. З цього часу прийнято починати відлік нової епохи в історії донецького клубу.

Олігарх Рінат Ахметов знову очолив список найбагатших людей в Україні. За підсумками 2019 року статки власника групи СКМ склали $7,2 млрд, за версією журналу "Фокус".

Зараз ви читаєте новину «Під час матчу підірвали президента "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути