Ексклюзиви
вівторок, 04 серпня 2020 18:27

Перший прем'єр України Фокін візьме участь у роботі ТКГ

Перший прем'єр України Фокін візьме участь у роботі ТКГ
Фокін погодився на пропозицію Єрмака. Фото: Anatoliy Pashko

Перший прем'єр-міністр України Вітольд Фокін візьме участь у роботі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

"Буду відвертим. Рішення про участь у ТКГ далося мені дуже важко. На те багато причин. Зараз смартфон у кожної дорослої людини - і соцмережі переповнені постами щодо нашого з Леонідом Кравчуком призначення до складу групи. Деякі люди образливо висловлюються, сміються стосовно нашого віку. Але я твердо вирішив погодитися, вважаю за честь біля фіналу свого життя хоч чимось допомогти своїй Батьківщині. Для мене Батьківщина – це Україна та її Донбас, який я справді люблю. Він був, є і буде українським", – заявив Фокін виданню "Гордон".

Фокіну запропонував співпрацю керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Він запросив нас разом із Кравчуком тиждень тому. Тоді я відповів, що для початку маю зустрітися з Леонідом Макаровичем сам на сам, з'ясувати позиції, узгодити точки зору. Тому що ТКГ – це не ристалище для дискусій. Там мають бути люди, які прагнуть досягти миру, а не створювати додатковий політес. І після зустрічі віч-на-віч із Кравчуком я скажу, як ставлюся до цього запрошення. Така зустріч відбулася. І сьогодні я повідомлю про своє рішення", – сказав Вітольд Фокін.

Розмова з Кравчуком його задовольнила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба визначитися, чи виконуватиме Україна Мінські угоди - Кравчук

"Насамперед Кравчук, як і я, переконаний, що без компромісів не буває домовленостей. Що режим тиші в зоні розмежування – це крок до миру, але не сам мир. Є люди, які вважають, що це крок до капітуляції. Але вони не розуміють, про що говорять. Капітуляція – це зовсім інше, це коли одна зі сторін визнає, що зазнала поразки, складає зброю і погоджується на кабальні умови переможця. Нічого такого немає у випадку з Україною. Нічого такого не стоїть за рішенням про припинення вогню. Навпаки, це крок до перемоги", – підкреслив Фокін.

Перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. 28 липня стало відомо, що голова української делегації у ТКГ, другий президент України Леонід Кучма пішов із посади. Після призначення Кравчук заявив, що ніколи не підпише жодного документа, який зашкодить державі.

Зараз ви читаєте новину «Перший прем'єр України Фокін візьме участь у роботі ТКГ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути